Razotkriveno

Koronavirus nije bakterija i bolest njime uzrokovana ne liječi se “uljem crnog kima”

Foto: Anastasia Gepp - Pixabay

Facebookom se širi fotografija koja sadrži dvije netočne tvrdnje – da je novi koronavirus bakterija i da se “sve opasnosti od zgrušavanja krvi izazvane djelovanjem bakterije” uklanjaju uljem crnog kima.

Primjer objave koja se širi Facebookom arhiviran je ovdje, a sporna fotografija nalazi se niže.

Nijedna relevantna medicinska organizacija, poput Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog javnog zavoda za zdravstvo (HZJZ), nema dvojbe da li je “korona” virus ili bakterija.

“Coronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači ‘kruna’. Neki coronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala dišnog sustava. No od 2003. g. počeli su se pojavljivati novi coronavirusi, koji su sa životinja prešli na ljude te se počeli širiti s čovjeka na čovjeka. Dakle, nakon pojave SARS-a u Kini 2002. g. te MERS-a na Bliskom Istoku 2012. g. (koji se još uvijek pojavljuje), sada ponovno imamo novi coronavirus koji se pojavio u Kini”, opisuje se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije.

“Novi koronavirus koji je  otkriven u Kini krajem 2019. godine, nazvan je SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2). Radi se o novom soju koronavirusa koji prije nije bio otkriven kod ljudi. COVID-19 je naziv bolesti uzrokovane SARS-CoV-2”, navodi se na stranicama HZJZ.

Nadalje, nema nikakvih znanstvenih dokaza da je ulje crnog kima lijek za Covid-19. Slične su tvrdnje kao netočne raskrinkali i drugi portali specijalizirani za fact-checking, poput indijskog Booma i Raskrinkavanja iz Bosne i Hercegovine. Štoviše, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u ovome trenutku ne postoji dovoljno znanstveno utemeljnih dokaza da je ijedan od tretmana koji se trenutno razmatraju dovoljno uspješan da bi ga se moglo smatrati lijekom za Covid-19.

Sve dezinformacije i misinformacije koje je raskrinkao Faktograf, a povezane su s novim koronavirusom, možete pratiti u našem live blogu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.