Razotkriveno

Ovo je umjetnička, ne dokumentarna fotografija

Foto: Facebook

“Miljarder New Yorka Brandon Torrlit dozvoljava da ga se fotografira dok pisa po covjeku koji spava . Slika govori jasnije od rijeci o klasnim odnosima danas u svjetu. Svacas li sad nesto ?” [sic], pita se autor objave (arhivirane ovdje) koja se proteklih dana dijeli Facebookom. Još jedan primjer slične objave arhiviran je ovdje.

Autor komentara netočno navodi da je riječ o milijarderu Brandonu Torrlitu iz New Yorka. Riječ je o izmišljenom imenu i priči koja prati fotografiju originalno nastalu kao umjetničko djelo.

David Gessner, kreator postera koji se već godinama zlorabi i prikazuje kao stvarna fotografija, a ne kao njegova kreacija, za francuske fact-checkere medija France24 objasnio je da je nad svojim djelom “odavno izgubio kontrolu”.

Originalno je poster izgledao ovako:

“Oni su glumci. Fotografija je snimljena 1983. godine, s mojim prijateljem Davidom Rotmanom u Worchesteru u državi Massachusetts”, rekao je Gessner.

Autor postera naknadno je opisao svoje iskustvo s francuski fact-chekerima, ali i zbog čega se odlučio izraditi poster kao kritiku teorije o takozvanoj “trickle-down” ekonomiji koju je posebno zagovarao tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan.

I fact-chekeri agencije AFP bavili su se dezinformacijama povezenima s ovom fotografijom. Primijetili su da se čovjeka na fotografiji netočno nazivalo milijarderom iz New Yorka Brandonom Torrentom u objavama na Twitteru i Facebooku koje su dolazile iz niza zemalja: Brazila, Italije, Turske, Francuske i Portugala.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.