Razotkriveno

Ne, Lidl nije morao iz prodaje povući više “otrovnih proizvoda”

Lidl

“LIDL JUTROS IZDAO HITNO UPOZORENJE! OVI proizvodi se povlače, ako ih imate u frižideru, NI SLUČAJNO IH NE JEDITE!”, naslov je teksta koji se širi Facebookom od 28. svibnja 2020. godine (arhivirano ovdje).

U tekstu stoji da je Lidl s polica morao povući “nekoliko proizvoda koji su otrovni”.

“Čitava ova situacija dogodila se u Engleskoj, gdje su stotine gradova, a time i milijuni stanovnika, u velikoj opasnosti od mogućeg trovanja ovom hranom. Sve se dogodilo tijekom pakiranja ovih proizvoda, jer je njihovo pakiranje bilo više nego oštećeno, ali s beskrajne strane, tako da ih je netko vrlo lako mogao kupiti, a oni su i dalje u prodaji. Na listi proizvoda u ovoj zemlji koji su možda otrovni nalazi se Lidl pakirani krumpir, Lidl žitarice, riblje štapiće, Lidl čips, tropski umak, Lidl krekeri, smrznuto povrće, Lidl čokolade, sir, špinat i jaja. Lidl je već povukao sve te proizvode iz izravne prodaje, a obećavaju da se takvi propusti više neće ponoviti”, navodi se u tekstu.

Citirani navodi su netočni. Službene institucije, kako u Hrvatskoj, tako ni u Engleskoj (koja se također spominje u tekstu), nisu evidentirale da je Lidl sa svojih polica morao povući veći broj “otrovnih” proizvoda.

Obavijesti o povlačenju proizvoda s polica trgovina javno su dostupne. Informacije o povlačenju proizvoda u Hrvatskoj objavljuje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. U Engleskoj takve obavijesti objavljuje Food Standards Agency.

Trgovački lanci, pa tako i Lidl, ujedno su dužni na svojim web stranicama objavljivati obavijesti o povlačenju proizvoda.

Prema evidenciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Lidl je sa svojih polica u zadnjih mjesec dana morao povući dva proizvoda: odreske pilećeg filea i odrezak sashimi tune.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.