Razotkriveno

Ne, kokain ne “ubija” koronavirus

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se fotografija kojom se netočno tvrdi da kokain “ubija koronavirus”. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje, a spornu fotografiju donosimo i u nastavku.

Tvrdnja da kokain ubija koronavirus je netočna. Gornja fotografija nije, kako bi se moglo pomisliti, screenshot nekog news programa, već varka izrađena uz pomoć web stranice Break Your Own News.

Stranica Break Your Own News služi za generiranje fotografija koje izgledaju kao screenshot vijesti emitiranih na televiziji. Sve fotografije nastale u sklopu ove stranice sadrže vodeni žig (watermark) s njihovim linkom breakyourownnews.com.

Takav vodeni žig vidljiv je i u desnom kutu gornje fotografije, samo što je zamućen. Zamućivanje linka sugerira da je osoba koja je stvorila fotografiju naumila njome obmanuti ljude, tj. stvoriti dojam da se radi o stvarnoj vijesti.

Ista se dezinformacija širila i u drugim državama, prije nego što je stigla do Hrvatske. Tvrdnju da kokain “ubija” koronavirus kao netočnu je tako već raskrinkao američki PolitiFact.

Dezinformacija se ipak nastavila širiti, i to do te mjere da je francusko ministarstvo zdravstva moralo putem Twittera obavijestiti javnost kako se radi o netočnoj tvrdnji (Business Insider).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.