Troskot netočno o oporezivanju rada

G. G.

Ono što jedino vidim da u ovom trenutku možemo napraviti, osim krpanja rupa zaduživanjem, jest da pogledamo da nam je rad visokooporezovan, najviše u Europi. S određenim oporezivanjem se destimulira određena ponašanja u ekonomiji, a kod nas se destimulira rad. Primjer nam je jedna Češka gdje imamo porez na dohodak 22 posto. Tamo svi, zapravo rade, i s takvim načinom razmišljanja mi bi sve privukli na tržište rada“, izjavio je Zvonimir Troskot, kandidat Mosta na predstojećim izborima tijekom debate na Dnevniku.hr o financijama i bankarskom sektoru.

Nešto kasnije, odgovarajući na upit bi li bilo pravednije imati jednu stopu oporezivanja dohotka, Troskot je ustvrdio kako se treba napraviti simulacija s jednom stopom koja bi bila pravednija.

Ona se otprilike kreće između 18 i 22 posto u EU“, kazao je Troskot.

Prema podacima Europske komisije, porezi na rad u Hrvatskoj na kraju 2018. godine bili su na razini 14,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u desetogodišnjem razdoblju su smanjeni za 0,6 postotnih poena (tablica se može otvoriti ovdje). Taj je udio ispod prosjeka EU28 koji je na razini 19,6 posto BDP-a, odnosno EU27 (bez Velike Britanije) koji je na razini 20,8 posto BDP-a.

Po visini prihoda od oporezivanja rada u državama članicama Europske unije Hrvatska je na 21 poziciji. Niži prihodi od oporezivanja rada, prikazani kao udio BDP-a, zabilježeni su u Bugarskoj, Irskoj, Malti, Poljskoj, Rumunjskoj, Cipru i Velikoj Britaniji.

Kada se pogleda udio kojeg oporezivanje rada zauzima u svim porezima, u Hrvatskoj je on na razini 37 posto te se po tom kriteriju smjestila na 25 poziciju. Manji udio poreza na rad u ukupnim porezima u EU imaju Bugarska, Malta i Cipar.

I po ovom kriteriju Hrvatska je ispod prosjeka EU28 gdje rad u ukupnom poreznom opterećenju zauzima 49,9 posto, odnosno EU27 gdje je taj udio 51,7 posto.

U Češkoj, koju Zvonimir Troskot navodi kao primjer, gotovo 60 posto ukupnih poreznih davanja otpada na oporezivanje rada, dok je oporezivanje rada na razini 17,5 posto BDP-a.

Što se tiče jedne stope poreza (flat tax rate) kojom se oporezuje rad u Češkoj ona iznosi 15 posto, a ne 22 posto.

Za jednom stopom oporezivanja dohotka posegnule su zemlje istoka Europe. Stope se kreću od 10 posto u Bugarskoj do 23 u Latviji (podaci po zemljama dostupni su na ovom linku).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"