Razotkriveno

Ne, premijerka Queenslanda nije lažirala primanje cjepiva protiv gripe

Screenshot: YoutTube 7news

Video koji prikazuje premijerku australske države Queensland Annastaciju Palaszczuk kako se pretvara da prima cjepivo protiv gripe širi se društvenim mrežama, pogotovo među protivnicima obaveznog cijepljenja, pogrešno sugerirajući da ona sama ne bi primila cjepivo koje nudi svojim sugrađanima.

Objava je arhivirana ovdje, a podijeljena je više od 700 puta.

Akcija osvještavanja važnosti cjepiva protiv gripe

Naime, premijerka Palaszczuk je 28. travnja pred novinarima primila cjepivo protiv gripe, kako bi pozvala sugrađane da se cijepe pred sezonu gripe i izbjegnu mogućnost da istodobno obole od Covida-19 i gripe (1, 2). “Nažalost, znamo da gripa može biti smrtonosna, a uz trajnu prijetnju koju COVID-19 ima na našu zajednicu, jako je važno da učinimo sve što je moguće kako bismo umanjili rizik da istodobno obolimo od obje bolesti”, poručila je Palaszczuk.

Nakon što joj je medicinska sestra dala cjepivo, netko od novinara je zamolio da još jednom simuliraju radnju kako bi napravili bolju snimku.

Integralne snimke objavila je i premijerka i TV kuća

Upravo taj dio simulacije je iskorišten u montiranom videu koji se dijeli društvenim mrežama, a video posebno zumira na injekciju koja još uvijek ima plastični čep. No, pogleda li se integralna snimka koju je objavio 7NEWS Brisbane, ali i Palaszczuk na svom Twitter profilu, jasno je da je premijerka primila cjepivo i da je cijeli postupak trajao koju sekundu.

Iako su mediji brzo raskrinkali dezinformaciju (1, 2), montirani video se sad, gotovo mjesec dana od događaja, dijeli i među domaćim korisnicima društvenih mreža.

Faktograf je raskrinkao niz dezinformacija o cjepivima i cijepljenju, a možete ih pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.