Bernardić netočno o europskim izborima – po mandatima su SDP i HDZ izjednačeni, a HDZ je dobio više glasova

Sanja Despot

Od čitatelja Faktografa dobili smo upit za provjeru tvrdnje koju je predsjednik SDP-a Davor Bernardić objavio na društvenim mrežama:”Da imamo najkvalitetnije ljude, pokazali smo na europskim i na predsjedničkim izborima na kojima smo pobijedili”.

 

U dijelu tvrdnje Davora Bernardića da je SDP odnio pobjedu na predsjedničkim izborima nema ničeg spornog, a s obzirom da je njihov kandidat Zoran Milanović danas predsjednik RH.

Međutim, Bernardić nije u pravu kada tvrdi da je upravo SDP pobijedio na izborima za Europski parlament 2019. godine. Nakon provedenih izbora, i SDP i HDZ imaju isti broj predstavnika u Europskom parlamentu –  po četiri. 

Za SDP to su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković, s time da je Jerković u EP ušla nakon povlačenja Velike Britanije.

Za HDZ to su u ovom trenutku Karlo Ressler, Tomislav Sokol,  Željana Zovko i Sunčana Glavak koja je na tom mjestu zamijenila Dubravku Šuicu nakon njenog preuzimanja dužnosti potpredsjednice u Europskoj komisiji.

Jednak broj zastupnika u EP-u rezultat je metode preračunavanja glasova u mandate, ali, kao što se to vidi na stranicama DIP-a, izbori koji su provedeni u svibnju prošle godine završili su sa sljedećim rezultatom: HDZ je osvojio 22,72 posto glasova (244.076 glasa), a SDP 18,71 posto glasova (200.976).

 

 

U EP su se još plasirali i Ruža Tomašić na listi koalicije HRAST- pokret za uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP AS i UHD koja je osvojila 8,52 posto; Mislav Kolakušić koji je za svoju nezavisnu listu osvojio 7,89 posto; Ivan Vilibor Sinčić na listi Živog zida koja je osvojila 5,66 posto te IDS-ov Valter Flego ispred Amsterdamske koalicije stranaka koja je osvojila 5,19 posto.

Po broju glasova, dakle, pobjedu je – iako nedovoljno veliku da stvarno napravi razliku – odnio HDZ koji je na izborima dobio 43.100 glasova više od SDP-a.

Ono zašto je stvoren dojam pobjede SDP-a na europskim izborima su prije svega očekivanja. Dok je SDP u te izbore ulazio skromnije, očekujući tri osvojena mandata, HDZ je očekivao najmanje pet, što im nije uspjelo. Već u izbornoj noći predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je svoje nezadovoljstvo riječima:

„Ono što se ovdje dogodilo je velika disperzija glasova, veliki broj lista gdje su se sve snažno angažirale da privuku veliki broj birača, pa je u takvim okolnostima HDZ-u nedostajalo tisuću do tisuću i petsto glasova za peti mandat. I s te strane nisam zadovoljan“, poručio je Plenković.

Nezadovoljstvu je pridonio i negativan trend: na izborima za Europski parlament 2014. godine HDZ je osvojio značajno viših 41,42 posto glasova (381. 844 glasa), s time da na te izbore nije išao sam već u koaliciji s još pet stranaka, a na toj zajedničkoj listi su bile i Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Zbog rezultata koji je bio lošiji od očekivanog mjesecima su u medijima trajale analize i međusobna predbacivanja u HDZ-u. Najzapaženiji je bio nastup glavnog analitičara HDZ-a Roberta Kopala koji je za loš rezultat okrivio “crnog labuda”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"