Faktograf.hr

Samo činjenice

Hrvatska je još u trojki europskih zemalja s najmanje registriranih aktivnih slučajeva, ali najmanje i testiramo

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Gledano komparativno, s ovim smo brojevima među top tri zemlje Europske unije koje imaju najmanji broj aktivnih slučajeva Covid-19 na milijun stanovnika.Tu smo sa Slovenijom i Slovačkom. Slovenija je, čini mi se, prva. Nakon toga smo mi i Slovačka”, ustvrdio je premijer Andrej Plenković u razgovoru za Večernjji list u danu kada su se domaći i međunarodni mediji u velikoj mjeri zgražali (N1, Index) nad njegovom odlukom da ne ide u samoizolaciju nakon što je boravio na teniskom turniru u Zadru na kojem se zarazilo najmanje šest osoba i gdje je bio i u fizičkom kontaktu sa zaraženim Novakom Đokovićem.

HZJZ je jučer kasno poslije podne izašao s tumačenjem da Plenković ne mora u samoizolaciju, pojašnjavajući svoje ranije naputke sa stranica HZJZ po kojima se kao bliski kontakt podrazumijeva i „rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim“. Kod upita oko Plenkovića precizirali su kako se „drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim“ odnosi na „tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt“, a Plenković se s Đokovićem pozdravio šakama te ga je dirao za rame.

S obzirom na to da smo se nakon otvaranja i uslijed predizborne kampanje ovih dana vratili na dvoznamenkaste brojke novozaraženih, premijer je počeo naglašavati kako je naša situacija još uvijek dobra i da smo po sigurnosti na vrhu Europe.

Točno je da smo treći u EU  – iza Slovačke i Slovenije

Njegova konstatacija da po broju aktivnih slučajeva predstavljamo jednu od tri zemlje u EU kod kojih je daleko najmanji rizik od zaraze je  – točna.

Hrvatska s današnjim danom ima 139 registriranih aktivnih slučajeva, što predstavlja 33 aktivna slučaja na milijun stanovnika. Prema statističkim podacima Worldometera, u društvu smo sa Slovačkom i Slovenijom, s tim da je Plenković pogrešno naveo poredak.

Najbolja je Slovačka i to ne u ovom trenutku već čitavo vrijeme od kada je proglašena pandemija. Iako ima nešto više stanovnika od nas, Slovačka ima 131 aktivni slučaj, odnosno 23 na milijun stanovnika. Od početka su imali svega 1.601 slučaj zaraze i 28 smrti. Međutim i oni bilježe nove dnevne dvoznamenkaste slučajeve – njih 18.

Druga je Slovenija koja ima 26 aktivnih slučajeva na milijun stanovnika – ukupno samo 56, a u danu su zabilježili novih 7 slučajeva.

Po trendu porasta Hrvatska u ovom trenutku ne iskače značajno od drugih europskih zemalja gdje se novi slučajevi događaju zbog otvaranja ekonomije.

Slovačka testira dvostruko više nego mi, a Slovenija gotovo tri puta više

Ono, međutim, zašto je ta tvrdnja u slučaju Slovačke i Slovenije puno utemeljenija nego u slučaju Hrvatske je broj testiranja. Slovačka dvostruko više testira nego mi, a Slovenija gotovo tri puta više, pa je za očekivati da imaju i manje nedetektiranih aktivnih slučajeva.

Hrvatska s Bugarskom dijeli zadnje mjesto po broju testova na milijun stanovnika, kada pogledamo zemlje Europske unije. U ovom trenutku je Bugarska nešto lošija (Hrvatska ima 17.803 testa na milijun stanovnika, a Bugarska 17.628), ali treba imati u vidu da zemlje u različita vremena šalju svoje podatke Worldometeru pa oni i nisu u potpunosti usporedivi.

Sve druge zemlje EU, ali i našeg južnog susjedstva, višestruko su bolje u provođenju testiranja.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.