Milanović ne može sam odlučiti o pomicanju datuma već raspisanih izbora

S.D.

Ja ne mogu ništa po pitanju izbora bez inicijative premijera, a i to je pitanje. Ustav o tome baš ne govori, ali našlo bi se neko rješenje, čini mi se da bi teoretski bilo moguće, ali u praksi ništa od toga“, kazao je predsjednik Zoran Milanović na upit može li se promijeniti datum izbora s obzirom na veliki porast zaraženih.

Na pitanje je li moguće proglašenje izvanrednog stanja, Milanović je odgovorio: „To može samo Sabor, odnosno moguće je po članku 101 Ustava da se konstatira da državne institucije ne mogu obavljati svoj posao, ali onda vlast ne može pasti u ruke jedne osobe, nego barem i premijera, ako je živ i zdrav, a je, a onda i predsjednika Republike – ali nismo tu“.

Predsjednik Milanović u pravu je kada konstatira da on ne može promijeniti datum izbora koji su već raspisani bez inicijative, odnosno suglasnosti premijera Andreja Plenkovića koji za sada inzistira da se izbori neće odgađati.

Ustav ne govori izrijekom o postupku kako se mogu odgoditi već raspisani izbori, ali s obzirom na izvanrednost situacije pandemije koronvirusa, primjenjiv bi mogao biti članak 17. Ustava koji regulira kako se „u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom (u ovom slučaju pravo na izbore) mogu ograničiti“. Navodi se dalje kako „o tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, Predsjednik Republike“.

Hrvatski sabor je raspušten, a čak i ako bi se išlo na tumačenje da se on ponovo može sazvati zbog izvanrednosti i s obzirom na to da je raspušten prije nego je zastupnicima de facto istekao mandat, HDZ neće biti za tu mogućnost pa se ne bi mogla postići dvotrećinska većina. Druga je varijanta – kod pozivanja na članak 17. – da se takvo ograničenje prava građana poduzme na prijedlog Vlade (a Plenković nije za odgodu izbora) i uz supotpis Predsjednika Republike.

Članak 101 Ustava govori da „u slučaju neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države ili kad su tijela državne vlasti onemogućena da redovito obavljaju svoje ustavne dužnosti, Predsjednik Republike može, na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis, donositi uredbe sa zakonskom snagom“.

Kada bi se išlo na primjenu tog članka, također predsjednik ne može sam odlučiti o pomicanju već raspisanih izbora – čak i ako bi Milanović imao takvu namjeru.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"