Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, nije točno da farmaceutska firma koju donira Zaklada Gates proizvodi kontaminirane testove na Covid-19

Pixabay (stock)

Britanske testove kontaminirane SARS-CoV-2 virusom proizvela je farmaceutska kompanija koja prima donacije Zaklade Billa i Melinde Gates, netočno na Facebooku tvrdi Daniel Colnar, osnivač antivakserskog portala Dokumentarac.com i poznati širitelj dezinformacija [1, 2].

Objavom (arhiviranom ovdje) koju je podijelilo više od 600 ljudi Colnar raspiruje popularnu, ali činjenično neutemeljenu teoriju zavjere da je epidemija Covida-19 zapravo lažirana.

“Laboratorij u Velikoj Britaniji otkrio da su testovi za Covid-19 kontaminirani SARS-CoV-2 virusom. Je li netko provjeravao naše testove?”, piše Colnar na Facebooku pa nabraja međusobno nepovezane događaje te iznosi djelomično netočne tvrdnje.

Colnar tako tvrdi da je farmaceutska kompanija Eurofins proizvela i Velikoj Britaniji dostavila kontaminirane testove nakon što je dobila veliku donaciju od Zaklade Billa i Melinde Gates.

Točno je da je kompanija Eurofins (bazirana u Luksemburgu, a ne u SAD-u, kao što netočno tvrdi Colnar) proizvela određemu količinu testova kontaminiranih virusom SARS-CoV-2. Predmetni testovi nisu korišteni na britanskim pacijentima, a britanski mediji su u ožujku ove godine izvještavali kako je zbog problema s Eurofinsovim testovima došlo do manjeg zastoja u testiranju (The Telegraph).

Netočna je, međutim, tvrdnja da je Eurofins korisnik donacija Zaklade Gates. Jedina poveznica između Eurofinsa i Zaklade Gates je činjenica da je ova farmaceutska kompanija 2018. kupila američki laboratorij Craft Technologies, koji je 2015. od Zaklade Gates dobio nešto manje od 850 tisuća dolara za projekt poboljšavanja analize krvnih uzoraka.

Svoju objavu Colnar zaključuje tvrdnjom kako je američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) potvrdio da su testovi kontaminirani. Američki CDC se, međutim, o kontaminiranim Eurofinsovim testovima nije oglašavao.

To uostalom potvrđuje i link na MSN-ov portal koji je Colnar priložio svojoj objavi, a gdje se prenosi priča The Washington Posta od 20. lipnja ove godine. Tada je CDC potvrdio da je na samom početku epidemije dio PCR testova kontaminirano u njihovom laboratoriju, zbog čega su davali lažne pozitivne nalaze.

Predmetne testove CDC je proizvodio sam, u suradnji s kooperantima, a do kontaminacije je došlo u CDC-jevom Dijagnostičkom laboratoriju za respiratorne viruse. Do greške je došlo jer se CDC žurio s namjerom da se testovi što prije stave u uporabu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.