Razotkriveno

Ne, slavni antivakser Kennedy nije pobijedio CDC na sudu

Izvor: Gage Skidmore, Wikimedia

Liječnica u mirovini Nada Jurinčić, propagandistica protiv cijepljenja, ponovo [1, 2, 3] širi lažne vijesti. U viralnoj objavi na Facebooku napisala je, bez navođenja izvora:

VELIKA POBJEDA ANTIVAKCINAŠA ! ROBERT J. KENNEDY,ODVJETNIK DOBIO JE PARNICU PROTIV CDC KOJOM JE DOKAZAO DA VAKCINE PROTIV VIRUSA UBIJAJU.DOKAZANO JE DA BAŠ KOD ONIH CJEPIVA KOJA SU U POKUSIMA NA BEŠTIJAMA IMALA VISOK PORAST ANTITIJELA,OSOBE,CIJEPLJENE OSOBE,POSEBNO DJECA,KAD DOĐU U DODIR S PRIRODNIM VIRUSOM-TEŠKO OBOLJEVAJU ILI UMIRU.FILIPINI-600 MRTVE DJECE U 10 DANA.

Odvjetnik Robert F. Kennedy Jr. je, podsjetimo, sin bivšeg senatora Roberta Francisa Kennedyja i istaknuti financijer širenja lažnih i pogrešnih podataka o zdravlju i cjepivima. Zbog toga se dio njegove slavne obitelji javno ogradio od njega. On vodi brojne parnice vezane za cjepiva, ali denga groznica se ne izlistava među tužbama na stranicama ICAN-a, Akcijske mreže za informirani pristanak (Informed Consent Action Network), kao ni na stranicama Kennedyjevog portala ChildrenHealthDefense.org.

Po svemu sudeći, dr. Jurinčić je iskombinirala dvije dezinformacije iz Kennedyjeve radionice u jednu. Prva se tiče cijepljenja na Filipinima i nema nikakve veze s CDC-jem, odnosno američkim Centrom za kontrolu bolesti. Druga se tiče tužbe koju je Kennedy zastupajući organizaciju ICAN pokrenuo protiv CDC-ja i koju nije dobio (iako antivakseri netočno tvrde da jest).

Tragedija na Filipinima

U originalnoj Kennedyjevoj netočnoj izjavi, on čak ni ne spominje CDC, već Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

“2014. godine, NIH je, pod kontrolom Anthonyja Faucija, razvio cjepivo protiv denga groznice koje je davalo indicije da sadrži patogene osnove. Drugim riječima, u kliničkim je ispitivanjima primijećeno da cjepivo izaziva odgovor antitijela, ali da se možete puno jače razboljeti ako ste izloženi zarazi; to je ignorirano. Cjepivo su dali stotinama tisuća djece na Filipinima. I kada se pojavila denga, ta djeca su se strašno razboljela i šesto ih je umrlo”, izjavio je Kennedy.

Točno je da je jedno živo atenuirano cjepivo, Dengvaxia (CYD-TDV) francuskog proizvođača Sanofi-Pasteura, na Filipinima okrivljeno za smrt ili teži oblik denga groznice kod cijepljenje djece. Državno odvjetništvo, zastupajući obitelji umrle djece, navelo je da se radi o 153 žrtve. Prema izvještaju iz 2018 filipinske radne skupine ministarstva zdravstva za istragu ovog slučaja, tri od 14 promatranih smrti se moglo uzročno povezati s cjepivom.

Točno je i da su pojedini eksperti za tu tropsku bolest prenosivu ubodom komarca, poput profesora Scotta Halsteada, upozoravali na moguće pogoršanje infekcije vakcinom, prije početka masovne kampanje cijepljenja na Filipinima, kada je cjepivo primilo 830.000 djece.

Halstead je upozoravao na specifičnosti virusa. On ima četiri podtipa i zaraza jednim tipom čuva od budućih infekcija tom varijantom. Međutim, u slučaju zaraze drugim tipom, antitijela se mogu okrenuti protiv organizma i razbuktati infekciju. To se u vakcinologiji naziva pojačanjem bolesti ili pojačanje ovisno o antitijelima (ADE), što je već mjesecima tema u znanstvenoj zajednici vezano za cjepiva protiv Covida-19.

Ignoriranju upozorenja kumovala je predsjednička izborna kampanja, needucirano osoblje koje je davalo cjepiva, kao i činjenica da su ga davali djeci s autoimunim bolestima, pa čak i onima s malignim oboljenjima. U drugih 20 zemalja gdje cjepivo nije dijeljeno na masovnoj i neselektivnoj bazi, ovakvih problema nije bilo i to je okosnica obrane Sanofi-Pasteura od optužbi.

No na Filipinima su stradala djeca uglavnom mlađeg uzrasta, do pet godina. Neki su umrli nedugo nakon primanja cjepiva, a neki i mjesecima kasnije.

Skandal je doveo i do državne istrage te dodatnih ispitivanja proizvođača cjepiva.

Sanofi-Pasteur je u ponovljenom ispitivanju zaključio da djeca koja prije cijepljenja nikada nisu bila u doticaju s virusom, češće obolijevaju od težeg oblika bolesti nego necijepljena.

Cjepivo je povećalo rizik od hospitalizacije nakon infekcije dengom sa 1,1 % na oko 1,6 %, pokazala je dodatna studija Sanofi-Pasteura. To znači da na milijun djece na Filipinima cjepivo uzrokovalo oko tisuću hospitalizacija u petogodišnjem razdoblju, procijenili su.

(Ne)prihvatljivi rizici

Istovremeno, pokazalo se i da djeca koja su prije cijepljenja već bila zaražena divljim oblikom virusa imaju daleko manje šanse za hospitalizaciju, nego u slučaju ponovne zaraze divljim virusom. Cjepivo je, procjenjuje se, preveniralo oko 12.000 hospitalizacija kod djece koja su prije toga bila u dodiru s virusom u istom periodu.

No, ove brojke su neprihvatljiv rizik u svijetu cjepiva. Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija vezano za cjepivo ospica (MMR), rizik od encefalomijelitis izazvanog cjepivom manji je od jednog slučaja na milijun.

“Prirodna infekcija virusom ospica uzrokuje encefalomijelitis kod prosječno jedne na tisuću zaraženih osoba. To ostavlja trajna oštećenja na centralni živčani sustav kod barem 50 % pogođenih”, navodi SZO.

Nakon iskustva s Filipinima, SZO savjetuje [4, 5] provođenje imunizacije spornim cjepivom protiv denge samo kod osoba za koje postoje dokazi da su već preboljele ovu bolest, kao i za starije od 9 godina. Jedan od dokaza može biti i serološko testiranje, no SZO u skladu s tim savjetuje da se osobu koja se želi cijepiti upozori na moguće lažno pozitivne rezultate takvih testova, kao i na moguće negativne posljedice cijepljenja.

Jednom od posljedica ove afere smatra se epidemija ospica 2019. godine, koja je uzela stotine života.

CDC nije izgubio tužbu

Kao što smo već naveli, filipinski slučaj nema veze sa CDC-jem. Parnica koju je predvodio Robert F. Kennedy Jr. protiv CDC-ja ticala se organizacije ICAN i zakona o pravu na pristup informacijama.

Ukratko, ICAN je od CDC-ja zatražio istraživanja na temelju kojih oni tvrde da cjepiva koju primaju djeca do 6. mjeseca života ne uzrokuju autizam. CDC je dostavio 20 različitih revidiranih studija na tu temu i slučaj je odbačen nakon okončane nagodbe. To nipošto nisu sve revidirane studije napisane na ovu temu.

Ipak, izraz da su se stranke “usuglasile” (“agreed“) u presudi dao je antivakserima povod da tvrde kako je CDC zapravo izgubio. Stoga je Dorit Rubinstein Reiss, profesorica prava na Kalifornijskom sveučilištu u Hastingsu objasnila kako ishod ove parnice znači da su se “stranke usuglasile kako je CDC dostavio podatke koje udovoljavaju zahtjevima zakona o pristupu informacijama, a tužba je odbačena i ne može se ponovo podnijeti u obliku kakvom je bila predana”.

Napomenimo da ova tužba nikada nije imala ni veze s milijarderom Billom Gatesom, što se u Americi također pokušalo podvaliti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.