Razotkriveno

Odluka o obveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima nije protuzakonita

Pixabay (stock)

Na portalu Logično.com objavljen je članak u kojem se tvrdi da je proglašavanje obveze nošenja zaštitnih maski za lice nezakonito. Ova tvrdnja je netočna.

Tekst koji potpisuje učitelj joge Velimir Ponoš arhiviran je ovdje.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata, Ponoš tvrdi da je odluka kojom se propisuje obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama protuzakonita jer ne poštuje prava pacijenata. Ponoš tvrdi kako država nema pravo donijeti odluku “maska za sve”, sve dok ne ispita i utvrdi kako nošenje maske utječe na različite skupine pacijenata.

“Dok sve navedeno ne ispita donositelj nema nikakvo zakonsko pravo donošenja odluke “maska za sve”, pri čemu čak i da, a što je nemoguće, takvu opravdanost dokaže, pacijent opet ima pojedinačno pravo tražiti pravo načela humanosti”, tvrdi učitelj joge Ponoš u članku na portalu Logično.com.

U svom tekstu Ponoš iznosi više netočnih tvrdnji, među kojima je ključna ona da je Stožer civilne zaštite odlučio da maske moraju nositi baš svi.

To nije točno. Odlukom Stožera od 13. srpnja propisano je da se maske moraju nositi u javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovama i trgovinama, a propisana je i obveza nošenja maske za zaposlenike u ugostiteljstvu. Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) ostavljena je mogućnost da posebnim uputama propiše obvezu nošenja maski i u drugim situacijama.

Prema uputama HZJZ-a od 16. srpnja, propisana je i obveza nošenja maski za zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama i za njihove klijente, kao i za zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

HZJZ je 13. srpnja donio i Izuzeće od obveze nošenja maske, i to za djecu u dobi do 2 godine, djecu predškolske dobi koja pružaju otpor nošenju maske ili se ne mogu suzdržati od dodirivanja lica dok nose masku, osobe s određenim oblicima invaliditeta, osobama koje maske onemogućavaju komunikaciju (npr. osobama oštećenog sluha i njihovim prevoditeljima), osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti te osobe promijenjene svijesti i kod gubitka svijesti, osobe koje iz drugih razloga ne mogu same skinuti masku. Za djecu u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole propisano je da se maska nosi samo u kraćim vremenskim intervalima i pod nadzorom roditelja odnosno staratelja.

Odluka o nošenju zaštitnih maski, dakle, nije apsolutna već su propisane situacije u kojima se maska treba nositi.

Zakonsko utemeljenje za takvu odluku sadržano je u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Relevantne činjenice o preporukama vezanima za nošenje maski, kao i za ostale mjere suzbijanja širenja Covida-19, dostupne su na web stranicama HZJZ-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.