Faktograf.hr

Samo činjenice

Ovo nije nanočip koji vam Bill Gates namjerava ugraditi

Vjerojatno najraširenija teorija zavjere vezana za pandemiju novog koronavirusa kaže da iza svega stoji Bill Gates. Namjera mu je, tvrde brojni internetski teoretičari zavjera, iskoristiti lažnu pandemiju da kroz cjepivo čipira globalnu populaciju, kako bi nas sve mogao kontrolirati.

Ova teorija zavjere činjenično je sasvim neutemeljena, o čemu je Faktograf pisao u više navrata. Narativ se, međutim, stalno obogaćuje novim dezinformacijama.

Društvenim mrežama tako još od svibnja kruži tvrdnja s jednog bloga (arhivirana ovdje) da je belgijski znanstvenik razotkrio Gatesov mračni plan. Objavili su čak i fotografiju navodnog nanočipa kojim Gates planira čipirati stanovništvo.

Predmetna fotografija je, međutim, samo ilustracija. Iskorištena je za ovu dezinformaciju jer je 2014. godine na portalu britanskog lista The Telegraph iskorištena kao ilustracija za tekst naslovljen “Kontracepcijski umetak ‘na daljinsko upravljanje’ razvijen uz podršku Billa Gatesa”.

U pitanju je bila vijest o umetku koje žene mogu ugraditi pod kožu, a koji bi služio kao kontracepcijsko sredstvo jer bi poticao otpuštanje hormona levonorgestrela.

U Telegraphovom članku se, međutim, jasno ističe da je fotografija kojim je tekst opremljen samo ilustracija, tj. da na slici nije doista umetak o kojem se piše u tekstu.

Pod slikom u Telegraphovom tekstu je sljedeći potpis: “Umetak (nije prikazan na slici) pruža dugoročno rješenje za kontrolu rađanja”. Kao vlasnik fotografije kreditirana je agencija Rex Features, koja prodaje ilustracijske stock fotografije, a u međuvremenu je promijenila vlasnika i sada posluje pod brendom Shutterstock.

Tvrdnja da se radi o nanočipu usto je i besmislena. Na fotografiji se, naime, nalazi čip pridržan među prstima ljudske ruke, iz čega proizlazi da se veličina predmetnog čipa mjeri u centimetrima. Veličina nanočipova se, kao što im i samo ime kaže, mjeri u nanometrima, zbog čega uopće nisu vidljivi ljudskom oku. Duljina od 1 nanometra, naime, iznosi 0.000000001 metara.

Nadalje, navodni belgijski doktor Thierry Schmitz za kojeg se tvrdi da je razotkrio Gatesov plan je zapravo prevarant. Za početak, Schmitz nije liječnik – iako se predstavlja kao doktor prirodne ili alternativne medicine. Poznat je po pseudoznanstvenim stavovima i obmanjujućem predstavljanju, o čemu više možete čitati na prijateljskom nam fact-checkerskom portalu Raskrinkavanje.ba. O teoriji zavjere da Gates namjerava mikročipirati globalnu populaciju opširnije smo pisali na Faktografu.

 

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.