Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, ovaj test ne pokazuje da je kava pozitivna na antitijela korone

Foto: Twitter

U više Facebook grupa dijeli se fotografija dezinformirajućeg sadržaja kojom se tvrdi da je test na koronavirus pozitivan rezultat pokazao testiranjem kave.

“Evo dragi narode. Ovaj test je dostupan u Nemackim apotekama i ja sam kupila i probala ga! Sta da kazem moja KAFA JE POZITIVNA NA KORONU Da li se testovi namerno prave tako da bi sto vise ljudi bili “pozitivni” da bi se brojke naduvale i da bi se sirila panika i time se opravdala prisilna vakcinacija i ostale mere? OSVESTITE SE !” [sic], napisala je u objavi (arhiviranoj ovdje) u grupu “Stop prisilnoj KORONA vakcinaciji i globalizaciji!!” korisnica Facebooka. Riječ je o grupi koja broji više od 8 tisuća članova, a kako sam naziv grupe daje naslutiti, u njoj se masovno dijele dezinformacije o novom koronavirusu i njime uzrokovanom bolesti Covid-19.

Fotografija je objavljivana i ranije

Objavu korisnice Facebooka netko je potom snimio i nastavio širiti dalje kao fotografiju. Međutim, koristeći se alatom RevEye Image Search, ustvrdili smo da se fotografija kojom je opremljena ova dezinformirajuća objava na internetu pojavljivala i ranije. Dostupna je i video snimka “testiranja”, o čemu više možete pročitati niže u tekstu.

Naime, sporna objava u navedenoj grupi objavljena je 25. srpnja, a najvjerojatnije prvo pojavljivanje fotografije zabilježeno je 23. srpnja. Istu fotografiju objavila je i korisnica Facebooka iz Njemačke na čijem se profilu nalaze brojne dezinformacije (često povezane s grupom QAnon) – uz identičnu tvrdnju. Njezina objava arhivirana je ovdje.

Dan kasnije širenje fotografije zabilježeno je i na Twitteru. Tu objavu (arhiviranu ovdje) u početku je podijelilo samo 48 osoba, da bi se u narednim danima počela dijeliti i na drugim jezicima.

Pogrešno očitavanje testa

Na fotografiji se uz šalicu kave vidi i naziv testa koji je korišten – ClearTest – brzi serološki test. Određivanjem IgM i IgG antitijela u krvi test, naime, može se pokazati jeste li bili u kontaktu s virusom. Međutim, kako je vidljivo na stranicama koje nude upute za očitavanje ovog testa – na fotografiji je prikazan negativan test. Na fotografiji je vidljiva jedino linija uz slovo C – odnosno, kontrolna linija koja pokazuje da je test negativan. Neki komentatori na društvenim mrežama tvrde da se nazire linija i pored slova IgG, ali to i dalje ne može biti indikator pozitivnog teksta jer bi onda linija trebala biti jasno vidljiva.

Napomenimo da se u uputama za korištenje testa jasno navodi da se rezultati ostvaraju temeljem ljudske krvi, na strogo kontrolirani način. Rezultati testiranja bilo koje druge supstance (uključujući kavu) ne govore o kvaliteti testa.

Snimljen i video

U prilog tvrdnji da se testom nije rukovalo na način koji je opisan u uputama za korištenje ukazuje i video koji je snimila osoba koja se predstavlja kao “aktivistkinja Jess” na YouTube kanalu “Info kanal Berlin”, a koja je aktivna i na enkriptiranoj mreži Telegram i gledatelje poziva da joj uplate novac. Dvadeset dvominutni video arhiviran je ovdje.

Po rukopisu i šalici, testu i praznoj staklenci kave jasno je da je izvor snimke isti kao i izvor fotografije. Kadar iz video snimke nalazi se niže.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.