Ne, ovaj test ne pokazuje da je kava pozitivna na antitijela korone

Ana Brakus

U više Facebook grupa dijeli se fotografija dezinformirajućeg sadržaja kojom se tvrdi da je test na koronavirus pozitivan rezultat pokazao testiranjem kave.

“Evo dragi narode. Ovaj test je dostupan u Nemackim apotekama i ja sam kupila i probala ga! Sta da kazem moja KAFA JE POZITIVNA NA KORONU Da li se testovi namerno prave tako da bi sto vise ljudi bili “pozitivni” da bi se brojke naduvale i da bi se sirila panika i time se opravdala prisilna vakcinacija i ostale mere? OSVESTITE SE !” [sic], napisala je u objavi (arhiviranoj ovdje) u grupu “Stop prisilnoj KORONA vakcinaciji i globalizaciji!!” korisnica Facebooka. Riječ je o grupi koja broji više od 8 tisuća članova, a kako sam naziv grupe daje naslutiti, u njoj se masovno dijele dezinformacije o novom koronavirusu i njime uzrokovanom bolesti Covid-19.

Fotografija je objavljivana i ranije

Objavu korisnice Facebooka netko je potom snimio i nastavio širiti dalje kao fotografiju. Međutim, koristeći se alatom RevEye Image Search, ustvrdili smo da se fotografija kojom je opremljena ova dezinformirajuća objava na internetu pojavljivala i ranije. Dostupna je i video snimka “testiranja”, o čemu više možete pročitati niže u tekstu.

Naime, sporna objava u navedenoj grupi objavljena je 25. srpnja, a najvjerojatnije prvo pojavljivanje fotografije zabilježeno je 23. srpnja. Istu fotografiju objavila je i korisnica Facebooka iz Njemačke na čijem se profilu nalaze brojne dezinformacije (često povezane s grupom QAnon) – uz identičnu tvrdnju. Njezina objava arhivirana je ovdje.

Dan kasnije širenje fotografije zabilježeno je i na Twitteru. Tu objavu (arhiviranu ovdje) u početku je podijelilo samo 48 osoba, da bi se u narednim danima počela dijeliti i na drugim jezicima.

Pogrešno očitavanje testa

Na fotografiji se uz šalicu kave vidi i naziv testa koji je korišten – ClearTest – brzi serološki test. Određivanjem IgM i IgG antitijela u krvi test, naime, može se pokazati jeste li bili u kontaktu s virusom. Međutim, kako je vidljivo na stranicama koje nude upute za očitavanje ovog testa – na fotografiji je prikazan negativan test. Na fotografiji je vidljiva jedino linija uz slovo C – odnosno, kontrolna linija koja pokazuje da je test negativan. Neki komentatori na društvenim mrežama tvrde da se nazire linija i pored slova IgG, ali to i dalje ne može biti indikator pozitivnog teksta jer bi onda linija trebala biti jasno vidljiva.

Napomenimo da se u uputama za korištenje testa jasno navodi da se rezultati ostvaraju temeljem ljudske krvi, na strogo kontrolirani način. Rezultati testiranja bilo koje druge supstance (uključujući kavu) ne govore o kvaliteti testa.

Snimljen i video

U prilog tvrdnji da se testom nije rukovalo na način koji je opisan u uputama za korištenje ukazuje i video koji je snimila osoba koja se predstavlja kao “aktivistkinja Jess” na YouTube kanalu “Info kanal Berlin”, a koja je aktivna i na enkriptiranoj mreži Telegram i gledatelje poziva da joj uplate novac. Dvadeset dvominutni video arhiviran je ovdje.

Po rukopisu i šalici, testu i praznoj staklenci kave jasno je da je izvor snimke isti kao i izvor fotografije. Kadar iz video snimke nalazi se niže.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"