Faktograf.hr

Samo činjenice

Novi koronavirus je stvaran i prepoznat prema Kochovim postulatima

Unsplash / ilustracija

Portal Dokumentarac.com poznat je po objavljivanju dezinformacija vezanih za pandemiju novog koronavirusa te promicanju činjenično netočnih i neutemeljenih anti-vakserskih narativa o cjepivima. Na ovom portalu 24. srpnja objavljen je tekst koji potpisuje Danijel Grgičin, a u kojem se netočno tvrdi da uzrok Covida-19 nije poznat.

U tekstu (arhiviranom ovdje) netočno se navodi kako SARS-CoV-2, virus koji izaziva Covid-19, zapravo nije identificiran i izoliran u skladu s Kochovim postulatima. Ovu tvrdnju manipulativno se pokušava utemeljiti probranim pozivanjem na studije koje je naizgled potvrđuju, a ignorirajući konkretne znanstvene dokaze koji pokazuju suprotno.

Za početak, pojasnimo što su Kochovi postulati. U pitanju je skup kriterija koji se koriste za utvrđivanje je li određeni mikroorganizam uzrok bolesti. Prvotno ih je razvio Robert Koch, njemački liječnik koji je 1905. dobio Nobelovu nagradu za medicinu za svoj rad na tuberkulozi. Iako ovi postulati ostaju važan temelj za utvrđivanje uzroka zarazne bolesti i danas, znanstvenici su – kao i sam Koch nakon što je otkrio asimptomatske kliconoše kolere, a potom i tifoidne vrućice – prepoznali da u tim kriterijima postoje ograničenja [1, 2, 3].

Kochovi postulati glase ovako:

  1. Mikroorganizam se mora pronaći u izobilju u svim organizmima koji pate od bolesti dok se ne bi smjeli pronaći u zdravim organizmima.
  2. Mikroorganizam se mora izolirati iz oboljela organizma i uzgojiti u čistoj kulturi.
  3. Kultivirani mikroorganizam bi trebao uzrokovati bolest nakon što se uvede u zdrav organizam.
  4. Mikroorganizam se mora reizolirati iz inokulirana, preminula eksperimentalna domaćina i identificirati kao onaj koji je identičan izvornom specifičnom uzročnom agensu.

Tako dolazimo do prve netočne tvrdnje koju Grgičin iznosi u tekstu na portalu Dokumentarac. U njegovoj verziji treći Kochov postulat propisuje da mikroorganizam mora uzrokovati bolest nakon što se uvede u zdrav organizam. Riječ “MORA” je u njegovom tekstu posebno istaknuta velikim slovima. Treći Kochov postulat, međutim, propisuje da bi mikroorganizam trebao izazvati bolest nakon uvođenja u zdravi organizam.

Netočna je i Grgičinova središnja tvrdnja, da SARS-CoV-2 nije prepoznat u skladu s Kochovim postulatima. Slične tvrdnje da novi koronavirus ne zadovoljava Kochove postulate i ranije su širili inozemni teoretičari zavjere te su se njima fact-checkeri već bavili.

Ian Lipkin, profesor epidemiologije sa Sveučilišta Columbia, za Health Feedback je ukazao na tri različite studije koje su pokazale da SARS-CoV-2 zadovoljava Kochove postulate [1, 2, 3].

Virus koji uzrokuje Covid-19 nedvojbeno je stvaran i znanstvenici ga intenzivno proučavaju u laboratorijima diljem svijeta. Postoji više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran u više država, pa tako i u Hrvatskoj (Institut Ruđer Bošković).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.