Ne, Emil Tedeschi nije financirao zeleno-lijevu koaliciju

Petar Vidov

Portal Dnevno.hr objavio je činjenično netočnu tvrdnju da Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe i jedan od najbogatijih Hrvata, potajno financira zeleno-lijevu koaliciju sačinjenu od šest stranaka koje odnedavno u Saboru djeluju kroz zajednički Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Članak portala Dnevno.hr, iz kojeg su netočne tvrdnje preuzeli i drugi rubni mediji, arhiviran je ovdje.

Atlantic Grupa: Tedeschi ne financira političare u zemljama gdje poslujemo

Faktografu je iz Atlantic grupe, kao i iz stranke Možemo, potvrđeno da ih Tedeschi nije financirao.

“Atlantic Grupa niti Emil Tedeschi osobno nikada nisu financirali nijednu političku opciju ni u jednoj od zemalja gdje kompanija posluje”, poručila je Gabrijela Kasapović, direktorica Atlantic Grupe, u odgovoru na upit Faktografa.

Benčić: Ne financira nas Tedeschi

Sandra Benčić, saborska zastupnica izabrana na listi koalicije Možemo, u telefonskom razgovoru za Faktograf je također kazala kako Emil Tedeschi nije nikad financirao zeleno-lijevu koaliciju, ni njene pojedinačne sastavnice.

Zeleno-lijeva koalicija se, naime, sastoji od stranaka Možemo, Zagreb je naš, Za grad, Orah, Nova ljevica i Radnička fronta.

U izvještajima o financiranju kampanje za parlamentarne izbore, dostupnima na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, nema podatka da je Tedeschi financirao zeleno-lijevu koaliciju.

Miro Bulj pomogao širenju dezinformacije

Dnevno.hr u svom dezinformirajućem članku ne navodi koju od ovih stranaka je Tedeschi navodno financirao. Za svoju tvrdnju navode samo anoniman izvor, koji tvrdi da je Tedeschi odlučio podržati zeleno-lijevu koaliciju jer je razočaran SDP-om.

Da je ova tvrdnja netočna ranije je objavio i Index.hr.

Doprinos širenju ove netočne tvrdnje društvenim mrežama dao je i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. On je na svom Facebooku, dva sata nakon izvorne objave na portalu Dnevno.hr, prozvao koaliciju Možemo za prikrivenu suradnju s Tedeschijem.

Izvorni naslov ovog teksta glasio je “Ne, Emil Tedeschi nije financirao zeleno-lijevu koaliciju Možemo”. Naslov je promijenjen jer je sadržavao grešku: Možemo je jedna od stranaka zeleno-lijeve koalicije, a ne naziv čitave koalicije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"