Razotkriveno

Ne, Emil Tedeschi nije financirao zeleno-lijevu koaliciju

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Portal Dnevno.hr objavio je činjenično netočnu tvrdnju da Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe i jedan od najbogatijih Hrvata, potajno financira zeleno-lijevu koaliciju sačinjenu od šest stranaka koje odnedavno u Saboru djeluju kroz zajednički Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Članak portala Dnevno.hr, iz kojeg su netočne tvrdnje preuzeli i drugi rubni mediji, arhiviran je ovdje.

Atlantic Grupa: Tedeschi ne financira političare u zemljama gdje poslujemo

Faktografu je iz Atlantic grupe, kao i iz stranke Možemo, potvrđeno da ih Tedeschi nije financirao.

“Atlantic Grupa niti Emil Tedeschi osobno nikada nisu financirali nijednu političku opciju ni u jednoj od zemalja gdje kompanija posluje”, poručila je Gabrijela Kasapović, direktorica Atlantic Grupe, u odgovoru na upit Faktografa.

Benčić: Ne financira nas Tedeschi

Sandra Benčić, saborska zastupnica izabrana na listi koalicije Možemo, u telefonskom razgovoru za Faktograf je također kazala kako Emil Tedeschi nije nikad financirao zeleno-lijevu koaliciju, ni njene pojedinačne sastavnice.

Zeleno-lijeva koalicija se, naime, sastoji od stranaka Možemo, Zagreb je naš, Za grad, Orah, Nova ljevica i Radnička fronta.

U izvještajima o financiranju kampanje za parlamentarne izbore, dostupnima na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, nema podatka da je Tedeschi financirao zeleno-lijevu koaliciju.

Miro Bulj pomogao širenju dezinformacije

Dnevno.hr u svom dezinformirajućem članku ne navodi koju od ovih stranaka je Tedeschi navodno financirao. Za svoju tvrdnju navode samo anoniman izvor, koji tvrdi da je Tedeschi odlučio podržati zeleno-lijevu koaliciju jer je razočaran SDP-om.

Da je ova tvrdnja netočna ranije je objavio i Index.hr.

Doprinos širenju ove netočne tvrdnje društvenim mrežama dao je i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. On je na svom Facebooku, dva sata nakon izvorne objave na portalu Dnevno.hr, prozvao koaliciju Možemo za prikrivenu suradnju s Tedeschijem.

Izvorni naslov ovog teksta glasio je “Ne, Emil Tedeschi nije financirao zeleno-lijevu koaliciju Možemo”. Naslov je promijenjen jer je sadržavao grešku: Možemo je jedna od stranaka zeleno-lijeve koalicije, a ne naziv čitave koalicije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.