Preko lažnih profila poznatih osoba obećavaju nagrade pa kradu osobne podatke

Petar Vidov

Na Facebooku zadnjih dana operiraju prevaranti koji kreiraju lažne profile predstavljajući se kao razne poznate osobe.

Korisnicima Facebooka obećavaju unosne novčane nagrade, u iznosima od više tisuća kuna. Međutim, radi se o prevari koja je osmišljena da bi se korisnicima ukralo osobne podatke.

Među podacima koje prevaranti traže od korisnika Facebooka kako bi sudjelovali u njihovoj lažnoj nagradnoj igri su i podaci s bankovne kartice.

Među poznatim osobama iza čijih se lažnih profila prevaranti skrivaju obećavajući novčane nagrade su predsjednik RH Zoran Milanović, nogometaš Luka Modrić, voditeljica Marijana Batinić, kao i svećenik Tomislav Ivančić koji je preminuo još 2017. godine.

Faktograf je nedavno pisao o sličnom slučaju, kad su prevaranti osobne podatke korisnika Facebooka krali koristeći se lažnim profilom Luke Bulića.

O učestalim oblicima internetskih prevara možete se informirati na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Faktograf je ranije opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"