Razotkriveno

Pod ovim mikroskopom ne nalaze se ni medicinska maska ni koronavirus

Foto: Facebook

Protivnici nošenja maski na Facebooku dijele fotografiju na kojoj su navodno prikazani 25 puta mikroskopski uvećana vlakna medicinske maske te virus SARS-CoV-2, sugerirajući da su maske toliko porozne da virusi nesmetano prolaze kroz njih.

Fotografiju je primjerice podijelio fizičar Davor Pavuna, s popratnim komentarom: “virusi prolaze izmedju vlakana, dok mnogi ljudi agoniziraju od fobije, uz manjak kisika” (objava arhivirana ovdje), kao i bivši zaposlenik Imunološkog zavoda Srećko Sladoljev (objava arhivirana ovdje). Primjer iste fotografije, s drugačijim popratnim tekstom, arhiviran je ovdje i ovdje. Kolaž fotografija koje se dijele možete vidjeti niže.

Što je prikazano na fotografiji?

Na fotografiji tj. ilustraciji nije moguće naći izvor informacija: nije jasno koja su točno vlakna stavljena pod mikroskop. Nije jasno ni koji je točno virus uzet za primjer, s obzirom da nigdje nije navedeno da je riječ o virusu SARS-CoV-2. Ne može se pronaći tko je autor ilustracije, kao ni datum njenog nastanka.

Za komentar smo se stoga obratili Agenciji za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) te upitali da nam pojasne što se to točno vidi na predmetnoj fotografiji.

“Uzimajući u obzir oznaku mjerila od 2mm na dostavljenoj fotografiji, fotografija po svemu sudeći prikazuje određenu vrstu čipkastog materijala (npr. til ili slično) s obzirom na to da bi veličina pore takvog materijala prikazanog na fotografiji iznosila nešto iznad 1,5mm  (procijenjeno). Nadalje, fotografirani materijal je očito tkani tekstil, dok su jednokratne kirurške maske izrađene od netkanog tekstila”, kažu u HALMED-u.

Pojašnjavaju i da se virusi ne mogu vidjeti pod uvećanjem od 25 puta.

“Već za uobičajeno mikroskopiranje bakterija, koje su u pravilu značajno veće od virusa, potrebna su uvećanja od najmanje 400 puta. Veličina čestice SARS-CoV-2 virusa iznosi oko 100 nm. Uzimajući u obzir mjerilo na prikazanoj fotografiji, veličina čestice označene kao „Virus“ bila bi oko 140 µm (procijenjeno), odnosno oko 1400 puta veća od virusa SARS-CoV-2. Najveće poznate virusne čestice veličine su do 750 nm, dakle manje od 1µm“, dodaju u odgovoru na naš upit.

Stvarni izgled maski pod mikroskopom

Za one koji žele znati više, upućuju da se izgled kirurških maski pod mikroskopom može vidjeti na ovoj poveznici. “Figure 2. – G je unutarnji sloj; H je srednji, tj. glavni filtrirajući sloj; I je vanjski sloj, najčešće obojan u zeleno ili plavo. Na ovoj poveznici na slici Figure 1. vidi se pak površinski sloj kirurške maske Mask A – Tip I i Mask B – Tip II”, kažu u HALMED-u.

Kako je Faktograf već više puta pisao, medicinske maske služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama.

Također, maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju, kako objašnjava HZJZ u svojim preporukama.

Sam virus ne širi se samostalno, nego se nalazi u kapljicama iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja – a maske služe kao barijera takvom kapljičnom širenju, što zorno dokazuje i slučaj iz Springfielda u Missouriju.

Zaštitne maske su korisne

Naime, američki CDC je 14. srpnja objavio članak o slučaju dvije frizerke, koje su razvile simptome Covida-19, ali su gotovo osam dana primale klijente u svom salonu. Nakon što im je potvrđena zaraza, epidemiolozi i liječnici stupili su u kontakt s njihovih 139 klijenata, od kojih nijedan nije imao ni razvio simptome Covida-19. Od njih 139, 67 je pristalo na testiranje te je utvrđeno da nisu zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Također, provedeni su i naknadni intervjui sa 104 klijenata koji su pristali na razgovor. Klijenti su potvrdili da su frizerke pred njima cijelo vrijeme nosile zaštitne maske. Od klijenata, njih 49 nosilo je platnene maske, 48 je nosilo jednokratne medicinske maske, pet ih je imalo je N95 respiratore, a dvoje se nije sjećalo kakvu su vrstu maske imali.

“Ovi rezultati podržavaju upotrebu zaštitnih maski kako bi se spriječilo širenje SARS-CoV-2, na mjestima otvorenim za javnost, posebno kad socijalno distanciranje nije moguće”, navodi se u članku.

I Svjetska zdravstvena organizacija na svojoj stranici napominje da same maske nisu dovoljna zaštita od infekcije te njihova upotreba treba biti dio šire strategije suzbijanja širenja zaraze (izolacija zaraženih osoba i njihovih bliskih kontakata, fizičko distanciranje, često pranje ruku itd). Navode da postoje ograničeni dokazi o učinkovitosti nemedicinskih (platnenih) maski, ali u situacijama gdje fizičko distanciranje nije moguće savjetuje se njihovo nošenje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.