Razotkriveno

Teršelič nije “nosila buket cvijeća” vojnicima u Kostajnici na dan Ledererova ubojstva

HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Arhivski tekst MaxPortala nastao povodom godišnjice smrti HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera 10. kolovoza ponovno se dijeli ovih dana na društvenim mrežama. Tekst je prenijelo nekoliko rubnih medija [1, 2], a Maxportal ga je i ove godine podijelio na svojim Facebook stranicama povodom godišnjice Ledererove smrti.

Teršelič i buket cvijeća

Autor u njemu opisuje dane uoči i nakon Ledererovog ubojstva, ali i citira njegovu suprugu Anu Lederer koja najavljuje tužbu protiv ubojice. Međutim, u njemu se netočno navodi da je 10. kolovoza 1991., na dan ubojstva Lederera, ondje bila i tadašnja koordinatorica Anti-ratne kampanje (ARK), Vesna Teršelič:

U Kostajnici smo taj dan sreli i Vesnu Teršelić, aktualnu čelnicu Documente, Centra za suočavanje s prošlošću. Došla je iz pravca  kostajničkog mosta, nosila je buket cvijeća i pozivala hrvatske ratnike da bace oružje i vate se kućama. Vojnici su smijali govoreći da ode preko i to kaže onima koji imaju više oružja. Nije ih poslušala.

 

Upitali smo Teršelič je li upoznata s ovim napisom te jesu li ove tvrdnje točne. Teršelič tvrdi da 10. kolovoza 1991. uopće nije bila u Kostajnici, što potkrijepljuju tadašnji medijski izvještaji, kao i izjave svjedoka.

“Riječ je o dvije greške, u datumu i osobi”, kaže nam Teršelič. “Ja nisam bila u Hrvatskoj Kostajnici. U ime Antiratne kampanje od 11.-13. kolovoza 1991. išli su Zoran Oštrić, Draženka Dobrić i Miroslav Ambruš-Kiš”, odgovorila nam je.

“Sasvim sigurno nije bila tada s nama”

Priložila je svojim tvrdnjama i nulti broj ARKzina, glasila Antiratne kampanje, koji je izašao nešto više od mjesec dana nakon tog događaja. U njemu se nalaze izvještaji iz Kostajnice koje potpisuju i Oštrić te Dobrić i Ambruš-Kiš, no Teršelić se unatoč funkciji unutar ARK-a ne spominje. Barem ne vezano za ovaj događaj.


Upitan o toj epizodi, Oštrić nam kaže da ne zna ništa o tome. Sjeća li se da ju je viđao u Kostajnici tih dana?

“Ne”, odgovara.

Miroslav Ambruš-Kiš kaže nam da mu je ovo prvi glas da bi Vesna Teršelič odlazila u Hrvatsku Kostajnicu.

“Ona stvarno nije imala veze s tim krajevima. Više se kretala po Lici i Sloveniji, ali ne tamo, koliko se sjećam”, navodi on. Što se tiče konkretnog teksta u ARKzinu, upitali smo ga postoji li mogućnost da bi njen dolazak bio izostavljen iz izvještaja.

“Sasvim sigurno nije bila tada s nama. Ne, uopće”, jasan je Ambruš-Kiš.

Izvještaji ARKzina

Teršelič, Ambruš-Kiš i Oštrić bili su u uredništvu nultog broja ARKzina. Znajući da kampanja neće biti popraćena u masovnim medijima, ARKzin je bilježio ARK-ove izlaske na teren i napore oko poticanja dijaloga te sprječavanja ratnih zločina. U nultome broju ne spominju poklanjanje cvijeća vojnicima, već ih se u “Apelu ratnicima” podsjeća na Nürnberški proces.

Osim ovog i drugih izvještaja o izlascima na teren zbog zagovaranja mira u republikama nakon raspada Jugoslavije, ARKzin je u nultom broju objavio fotografiju žrtve masakra u Dalju, zatim izvještaj o putovanju Bedema ljubavi u Beograd.

U konvoju desetaka autobusa s majkama koje su odlučile osobno potražiti povratak svojih sinova iz vojske putovao je i Zoran Oštrić. On je opisao kako su dočekane i maltretirane u kasarni na Topčideru, kako psihološkim pritiscima, poput širenja glasina da ugrožavaju živote sinova svojim dolaskom, tako i fizičkim iscrpljivanjem.

Tu je i Povelja Antiratne kampanje te edukativni tekst za laike o međunarodnom pravu i ratnim zločinima. Pripremio ga je Centar za antiratnu akciju Beograd, kako bi svjedoci i žrtve ratnoga zločina mogli prepoznati i pravilno reagirati na prizore ratnog zločina.

ARKzin donosi i Obrazac za prikupljanje podataka o ratnom zločinu, budući da su Centar te Odbor ARK Zagreb “stavili sebi u zadaću da prikupe iskaze svjedoka i eventualno materijalne dokaze…, da ih predaju nadležnoj vlasti, upravnoj i sudskoj, i njima prepuste korištenje tih dokaza suglasno s domaćim i međunarodnim zakonom”.

* U prvotnoj verziji teksta omaškom smo u jednom odlomku umjesto Hrvatske Kostajnice spomenuli Posavinu. Greška je naknadno ispravljena. 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.