Razotkriveno

Dijeljenjem lažnog videa plasiraju dezinformaciju da migranti glume utapanje

Izvor: Screenhot

Dan nakon što je svijet obišla vijest o utapanju sirijskog dječaka u Egejskome moru, Maxportal je na svojoj Facebook stranici reciklirao stari video koji navodno pokazuje kako su novinari inscenirali utapanje migranata. Video je objavljen uz opis: Migranti glume utapanje i snimaju video. Radi se, međutim, o snimci staroj tri godine, čija autentičnost nikad nije potvrđena.

Izvorno ju je proširila grupa zagovornika Brexita, Leave.EU [1], koja se žalila na cenzuru zbog uklanjanja tog videa s Facebooka. Ova je grupa poznata po fabriciranju stvarnosti: Channel4 je napravio podulji prilog o tome kako su upravo oni lažirali snimke koje prikazuju navodno migrantsko nasilje.

Leave.EU pokrenuo je bristolski biznismen Aaron Banks, kako bi pomogao UKIP-u u propagandnom ratu za napuštanje EU.

Popularizirao ju je i Paul Joseph Watson, suradnik InfoWarsa, o kojemu smo više puta pisali [2, 3]. A ljetos se njome bavio i talijanski portal Butac.it, ocijenivši je lažnom. Naveli su da grupa financirana od strane Banksa itekako “ima interes za širenje nepovjerenja prema novinarima”.

“Svi smo sposobni snimiti takav video i tvrditi da su osobe na brodu novinari koji stvaraju netočne vijesti. No da bi poduprli tu optužbu, potrebno je imati dokaz da su neke novine objavile videozapise koje su snimili ljudi u čamcu. A njih nema nigdje”, naveli su još lani, a to vrijedi i danas.

Ovo nije prvi puta da se šire slične priče o proizvodnji lažnih vijesti o utapanjima izbjeglica ˙[4, 5]. U ljeto 2018. godine bavili smo se snimkom “lažnog utapanja migranata” za koju se ispostavilo da se radilo o snimanju filma o pravoslavnim Grcima koji su bježali iz Turske prije stotinu godina.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.