Razotkriveno

Montažne kućice – prevarantima su omiljeni mamac

Foto: PixaBay

Facebook stranice poznate po promoviranju lažnih nagradnih igara – Moj dom i Moj dom i dvorište – ponovno su lansirale lažnu nagradnu igru.

Ovoga puta uz pozive korisnicima Facebooka da njihove stranice lajkaju i dijele, a u komentarima označe još jednu osobu, kako bi se proširio doseg ove lažne nagradne igre pridodali su i poveznicu na treću stranicu. Varka kojom se korisnike društvenih platformi poziva da “Više informacija” dobiju na nekoj trećoj stranici najčešće se koristi s ciljem povećanja prometa na toj stranici kako bi se povećala zarada od oglasa.

Facebook objava lažne nagradne igare prikazana je niže, a dva najnovija primjera arhivirana su ovdje i ovdje.

Objave su, kao i u brojnim slučajevima do sada, podijeljene na tisuće puta. Ipak, sve više komentatora ističe da je riječ o lažnoj nagradnoj igri.

Čitatelje i čitateljice posebno upozoravamo da svoje osobne podatke i podatke kreditnih kartica ne dostavljaju porukama anonimnim administratorima neverificiranih stranica jer se tako izlažu riziku.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.