Razotkriveno

Obrasci za ‘kaznenu odgovornost’ ravnatelja koji se dijele društvenim mrežama pravno su neosnovani

Foto: Feliphe Schiarolli / unsplash

Redakciji Faktografa javilo se više čitatelja koji upozoravaju da se na društvenim mrežama među roditeljima školske djece dijeli obrazac kojim se od ravnatelja škola traži da preuzmu “materijalnu i kaznenu odgovornost zbog bilo kakvih posljedica na zdravlje koje mogu nastati zbog upotrebe zaštitne maske, maski za lice ili medicinskih maski”.

Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje. Sporni obrazac koji se dijeli društvenim mrežama zapravo datira iz srpnja, kad je niz sličnih obrazaca (za poslodavca, liječnika, dom zdravlja, instituciju, trgovačko društvo, ustanovu) objavljen na stranici Dokumentarac.com (arhivirano ovdje). Prema podacima servisa Crowd Tangle, tekst s Dokumentarca podijeljen je u desetak grupa.

U Ministarstvu kažu da obraci nemaju pravne osnove

Roditelje se poziva da isprintaju obrazac i odnesu ga na potpis ravnatelju škole svog djeteta, a postoji i verzija obrasca namijenjena punoljetnim učenicima.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja rekli su nam kako se dosad nisu susreli s ovim obrascem, dodajući da “nema pravne osnove za slanje takvog dokumenta školama”. Na pitanje što savjetuju ravnateljima koji bi dobili ovakav obrazac na potpis, odgovaraju: “Ravnatelji će u danoj situaciji znati što učiniti s takvim obrascima koji nemaju nikakvu pravnu osnovu”.

Izuzeće od nošenja maski treba opravdati medicinskim nalazom

Na stranici Koronavirus.hr su 2. rujna pak objavljena Izabrana zdravstveno-organizacijska pitanja vezana uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., gdje je obrazloženo pitanje izuzeća od nošenja maske:

“Kako bi se početkom školske godine izbjeglo svako kretanje građana koje nije najnužnije, postojanje nekog od razloga za izuzeće od obaveze nošenja maski djelatnik i roditelj/skrbnik/učenik treba potkrijepiti upravi odgojno-obrazovne ustanove dostavom e-putem jednog medicinskog nalaza kojim osoba već otprije raspolaže. Dostava medicinskog nalaza nije potrebna ako odgojno-obrazovna ustanova za učenika ili djelatnika otprije raspolaže saznanjem o takvom zdravstvenom stanju.

Treba istaknuti da pojedina zdravstvena stanja kod kojih može biti otežano nošenje maske, mogu ujedno predstavljati uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti Covid-19. Ako osoba zbog zdravstvenog stanja može podnijeti masku samo kraće vrijeme, nošenje maske potrebno je ograničiti na posebno rizične situacije za zarazu Covid-19 koju osoba nikako ne može izbjeći, primjerice u javnom prijevozu, zdravstvenoj ustanovi i sl. Kada je u učionici od 5. do 8. razreda osnovne škole ili u srednjoj školi učenik ili nastavnik koji ne može nositi masku, a nije osiguran razmak od najmanje 2 metra između svih osoba, takav učenik ili nastavnik dolazi u školu bez maske. Tada je posebno važno da nastavnici i uprava škole potaknu druge osobe koje borave u istoj učionici na dosljedno i pravilno nošenje maske jer ona štiti ne samo tu osobu nego i druge osobe u njezinoj okolini.“

Obrasci se pozivaju na dobru Konvenciju, ali je krivo interpretiraju i dolaze do pogrešnog zaključka

Vratimo se na objavu s portala Dokumentarac.com, u kojem nepotpisani autor teksta smatra da dugotrajno nošenje zaštitnih maski predstavlja rizik po zdravlje i da zato “možete zatražiti da onaj tko vam neposredno nameće postupak potpiše obrazac kojim preuzima odgovornost za postupak koji se odnosi na vaše zdravlje, jer ste u protivnom slobodni ne pristati na uporabu prethodno navedene (zaštitne) maske”.

U svim se obrascima poziva na Zakon o potvrđivanju Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine: Konvencije o ljudskim pravima i biomedicini, Dodatnog protokola uz Konvenciju (NN 13/2003), odnosno članke 2. i 5. spomenute Konvencije.

Kako je za Faktograf.hr objasnila doc. dr. sc. Sunčana Roksandić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, riječ je o krivoj interpretaciji članaka Konvencije.

“Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini Vijeća Europe je iznimno bitna za tumačenje što pojedini segmenti prava na zdravlje obuhvaćaju. Autor obrasca je dobro uočio dva bitna članka ove Konvencije ali ih nije ispravno interpretirao. Pojedinac i njegovo dostojanstvo zauzimaju središnje mjesto Konvencije. Zaštitu pojedinca je nemoguće ostvariti bez informiranog pristanka. RH je Konvenciju ratificirala te se ista primjenjuje u RH. Ali pravo na informirani pristanka nije apsolutno pravo. Postoje izuzeci kada se pojedinim medicinskim mjerama može pristupiti i bez traženja pristanka, ali i tada se treba očuvati ljudsko dostojanstvo u najvećoj mogućoj mjeri. Konvencija sama u svom članku 26. propisuje kako ne smije biti ograničenja u korištenju prava i zaštitnih odredbi sadržanih u ovoj Konvenciji osim onih koje propisuje zakon i koja su nužna u demokratskom društvu radi interesa javne sigurnosti, sprječavanja zločina, radi zaštite javnog zdravlja ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Nedvojbeno je da pandemija Covid-19 ulazi u opravdane razloge ograničavanja propisanih pravila.

Osim toga, i same zajedničke Upute HZJZ-a i nadležnog Minsitarstva jasno ukazuju da pojedinci ne moraju nositi maske ako postoje kontraindikacije utvrđene od nadležnog liječnika. Prema tome, tvorci se pozivaju na dobru Konvenciju, ali je krivo interpretiraju i dolaze do pogrešnog zaključka”, kaže doc. dr. sc. Roksandić.

Kaznena odgovornost

Vezano za kaznenu odgovornost ravnatelja, pojašnjava: “Ne može onaj tko “neposredno nameće” nošenje maski automatski preuzeti odgovornost za zdravlje pojedinca. Škole se moraju držati uputa koje je izdalo nadležno tijelo tijekom pandemije, jer ako ih se ne drže, postaju i same kazneno odnosno prekršajno odgovorne. Zadnje Upute ipak ne propisuju isključivu obvezu nošenja maski u svim slučajevima nego u određenim okolnostima, a pojedina škola može, ovisno o epidemiološkoj sitaciji, obavijestiti nadležni stožer i tražiti specifične mjere, ako će za tim postojati potreba.

Osim toga, vrijedi upozoriti i na još jednu važnu odredbu: nitko ne može biti kažnjen za djelo koje prije nego je počinjeno nije bilo utvrđeno zakonom ili međunarodnim pravom kao kazneno djelo, niti mu se može izreći kazna ili druga sankcija koja nije bila određena zakonom. Navedeno znači da se mora zakonom odrediti sankcija i ne može se direktno samo pozivati na Konvenciju. To ne znači da ne štitimo odredbe iz Konvencije i kaznenopravno, štitimo ih, ali kroz točno određena kaznena djela.

Tako, kad je pandemija u pitanju, ključno kazneno djelo postaje članak 180. Kaznenog zakona, širenje i prenošenje zarazne bolesti, prvo kazneno djelo u Glavi Kaznenih djela protiv zdravlja ljudi. I po njemu, odgovorni su i pojedinci i pravne osobe, tako i ravnatelji ako se ne pridržavaju propisa i naredbi nadležnih tijela i ne naprave sve što mogu kako bi se suzbilo i spriječilo širenje zaraznih bolesti. Naravno, kada upute ostavljaju školama na odluku da li nositi masku ili ne, treba posegnuti uvijek kad je moguće manje restriktivnim dozvoljenim mjerama ako su iste učinkovite i ako to dopuštaju uvjeti i lokalna epidemiološka situacija. I tada je dostojanstvo i primat pojedinca očuvano kao i naša obveza ne ugožavanja zdravlja drugih”.

Doc. dr. sc. Sunčana Roksandić na portalu Autograf.hr objavljuje analize o pravnim pitanjima vezanim uz pandemiju Covid-19, a možete ih pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.