Razotkriveno

Pogrešno korištenje mjernog uređaja za plin nije dokaz da su maske štetne

Foto: Facebook

Među protivnicima nošenja zaštitnih maski dijeli se video u kojem se na jednom uređaju demonstrira kolika se količina ugljikovog dioksida (CO2) koji izdišemo nalazi ispod maske. Sugerira se da je nošenje zaštitnih maski opasno za zdravlje, iako za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Tvrdnja videa je da se ispod maske unutar minute i pol koncentracija CO2 podiže na razinu deset puta veću od limita dozvoljenog u radnom okruženju. Kako se demonstrira ovim mjerenjem, koncentracija ugljičnog dioksida diže se na 10.000 ppm (dijelova na milijun, prema engl. parts per million) naspram dozvoljenih tisuću ppm, nakon čega je preporučeno da se prozrači prostorija u kojoj radnici borave.

U videu se vidi da izmjerena količina CO2 pod običnom medicinskom zaštitnom maskom iznosi do 10.000 ppm-ova, odnosno da se došlo do maksimuma mjernog uređaja.

Prikaz krivog korištenja uređaja

Video na njemačkom jeziku s austrijskim naglaskom nije titlovan, a arhiviran je ovdje. Podijeljen je više tisuća puta.

Iz videa nije jasno o kojem je točno uređaju riječ (ovdje smo pronašli mogući model), no po izgledu je vidljivo da je sličan aparat korišten u videu koji je prije mjesec dana dijeljen među (njemačkim) anti-maskerima. U videu na njemačkom jeziku (arhiviran ovdje) također se mjerila razina CO2 pod maskom, a autor je tvrdio da su maske opasne za zdravlje i mogu “zakiseliti tijelo”.

Tvrdnje su analizirali njemački Correctiv i DPA te zaključili da je test besmislen, a tvrdnje o štetnosti maski pogrešne.

Ranije razotkriveno

Kako je za DPA objasnio profesor Uwe Pliquett s Instituta za bioprocese i tehnologiju analitičkih mjerenja, ovakav uređaj je kalibriran na normalne ambijentalne vrijednosti u prostoriji. Vrijednost CO2 u zraku mjeri se infracrvenim senzorima, koji su u jednostavnim modelima uređaja kalibrirani na tlak zraka od 1 bara, sobnu temperaturu i prosječnu vlažnost.

Okoliš pod maskom je pak različit od navedenih vrijednosti i određen je procesom disanja. Izdahnuti zrak s visokom koncentracijom CO2 zato odmah aktivira alarm sobnog mjerača, objasnio je Pliquett, dodavši i da se zbog povećanog tlaka zraka pod maskom i izmjereni rezultat uvećava za 10 do 20 posto. Ako idete analizirati zrak pod maskom ovakvim jednostavnim modelom, rezultat će biti falsificiran, objasnio je Pliquett.

“Mjerenje koncentracije CO2 u zraku pod maskom je besmisleno kao individualni eksperiment”, rekao je pak za Correctiv Peter Wagler, glasnogovornik Njemačkog udruženja za bolničku higijenu (Deutsche Gesellschaft für Krankenhaushygiene, DGKH).

S medicinskog stajališta, trebalo bi izmjeriti vrijednost CO2 u krvi kako bi se dokazalo da je koncentracija ugljikovog dioksida u tijelu opasna. “(Medicinska) maska ‘pušta’ sa strana”, rekao je Wagler. Jednostavno rečeno, pod maskom koja ne prijanja čvrsto uz lice ne udišete isključivo zrak koji ste izdahnuli.

Česta tema dezinformatorima

Faktograf je ranije razotkrio kao netočan video u kojem se jednim uređajem mjerila koncentracija kisika u izdahnutom zraku: i tada je prikazana metoda mjerenja bila obmanjujuća. O neprikladnim, odnosno pogrešnim metodama mjerenja pisao je i Health Feedback.

Podsjetimo i da bi, u slučaju da su zaštitne maske zaista opasne kako se tvrdi, medicinsko osoblje diljem svijeta bilo brojčano desetkovano. Faktograf je razotkrio brojne dezinformacije o nošenju zaštitnih maski, o čemu možete čitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.