Razotkriveno

Ovo nije snimka sa španjolskog prosvjeda protiv epidemioloških mjera

Izvor: Facebook

Facebookom se masovno dijeli arhivska snimka sukoba policije i prosvjednika u Argentini s pogrešnom atribucijom. U opisu tog videa, uploadanog na Facebook 5. listopada, neredi se pripisuju aktualnim prosvjedima protiv epidemioloških mjera u Španjolskoj:

Potpuni kaos u Španjolskoj. Ljudima je već puna kapa Corona virusa i vladinih mjera koje uništavaju ekonomiju ostavljajući narod bez životne egzistencije.

Radi se o ovom videu, nastalom 18. prosinca 2017. godine u Buenos Airesu:

Prosvjednici pod balaklavama

Radi se o demonstracijama protiv kontroverzne mirovinske reforme koju je krajem 2017. izglasala desničarska vlada Mauricija Macrija. Osim generalnog štrajka koji je poveo najveći sindikat u zemlji, ispred parlamenta u glavnom gradu su se održali i višednevni masovni prosvjedi. Rezultirali su većim brojem uhićenih i ozlijeđenih, a demonstracije nisu uspjele spriječiti donošenje reforme.

Ispred kongresa se tih se dana okupljalo više tisuća prosvjednika, iz redova sindikalista, studenata, političke opozicije i drugih protivnika izmjene usklađivanja mirovine s inflacijom. Policija je nasrnula na prosvjednike gumenim mecima, vodenim topovima, pendrecima i suzavcem. O tome su sustavno izvještavali brojni svjetski mediji. [1, 2, 3]

Ova konkretna snimka prikazuje trenutak ranjavanja jednog policajca koji je zbog ozljeda izgubio sluh. U javnost je dospjela kao dokaz obrane optuženog prosvjednika, a pojedini argentinski mediji ovu su snimku prezentirali i kao dokaz da su prosvjednici, od kojih su neki bili maskirani balaklavama, bili nasilni prema policiji, a ne samo obratno.

Prosvjednici pod maskama

To ne znači da se u Španjolskoj ne održavaju prosvjedi protiv epidemioloških mjera, no nisu ni izbliza tako masovni, niti nasilni. [4, 5, 6] Krajem rujna su u Madridu, naprotiv, protestirali pod maskama i to zbog postroženja mjera u najsiromašnijim četvrtima koje su ujedno i najteže pogođene novim rastom broja infekcija.

U zemlji koja je jesen dočekala među predvodnicama po broju novozaraženih, u glavnom gradu je pronađena čak četvrtina slučajeva. Paralelno uz postroženje mjera ubrzano se radi na novoj bolnici s tisuću kreveta. Čak 40 posto kreveta na intenzivnoj zauzimaju oboljeli od Covida-19, a dnevno umiru stotine ljudi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.