Razotkriveno

Bill Gates ne planira zaprašivanje stratosfere

Harvard/SCoPEx

Na stranicama portala Croativ.net sredinom rujna objavljen je tekst naslova: Chemtrails više nije teorija? – Bill Gates najavio zaprašivanje milijuna tona čestica u stratosferu.

U njemu stoji da znanstvenici s Harvarda planiraju u stratosferu ispustiti prašinu kako bi smanjili zagrijavanje planeta, no da takvo nešto zapravo može imati ogromne negativne posljedice koje bi mogle biti veći problem od “aktualnih navodnih” klimatskih promjena.

„800 velikih zrakoplova koji svakodnevno podižu milijune tona prašine krede na visinu od 20 kilometara iznad Zemljine površine, te potom ju raspršuju u stratosferu. Zvuči kao mokri san svakog chemtrails teoretičara, no Bill Gates i „znanstvenici“ sa Harvarda koje on financira, smatraju to kao idealan odgovor na globalno zatopljenje, te se nadaju da će ga uspjeti ostvariti kroz narednih desetak godina“, navodi se u članku.

Gotovo identičan tekst objavljen je u kolovozu 2019. godine na stranici Tribun.hr. Naslov teksta u kojem se povezuju chemtrailsi te Bill Gates, dva česta protagonista teorija zavjera, identičan je onom objavljenom godinu dana kasnije.

Nisu tone, već dva kilograma

Projekt o kojem pišu Croativ.net i Tribun zapravo je eksperiment kontrolirane perturbacije stratosfere (SCoPEx).

Riječ je o znanstvenom eksperimentu koji se provodi kako bi se produbilo znanje o stratosferskim aerosolima koji bi se jednog dana mogli koristiti u solarnom geo-inženjeringu. Kako navode znanstvenici s Harvarda koji rade na projektu, cilj je pronaći aerosole koji mogu utjecati na smanjenje gubitka ozona. Naglašavaju kako se ne radi o testu, već o eksperimentu za kojeg se nadaju da će poboljšati znanje o nekim aspektima fizike i kemije koji su relevantni za solarni geo-inženjering.

Ideja o projektu razvija se još od 90-ih kada su znanstvenici nakon erupcije Mount Pinatuba na Filipinima uočili da vulkanski oblaci reflektiraju sunčevu svjetlost, što je dovelo do sniženja globalne temperature za 0,6 stupnjeva Celzijevih. Već tada počela su se provoditi istraživanja stvaranja umjetnih oblaka koji bi pomogli u borbi protiv klimatskih promjena. (Forbes)

Na tom tragu, harvardski znanstvenici planiraju podići balon otprilike 20 kilometara visoko u atmosferu. Jednom kad bi se postavio, balon bi oslobađao male količine materije (100 grama do 2 kilograma) kako bi se stvorila zračna masa dugačka otprilike jedan kilometar. Potom bi se mjerile promjene u zračnoj masi, uključujući promjene u gustoći aerosola, atmosferskoj kemiji i rasipanju svjetlosti.

Prvo se planira pustiti led kako bi se znanstvenici uvjerili da svi instrumenti rade ispravno, a zatim se planira osloboditi kalcijev karbonat, odnosno, uobičajena mineralna prašina. Ukoliko za tim bude znanstvenog interesa, moguće će biti puštanje i drugih materijala poput sulfata.

Projekt se uglavnom financira sredstvima iz Harvardovog istraživačkog fonda, a dodatne financije osigurao je i Program istraživanja solarnog geo-inženjeringa (SGRP). Riječ je o projektima u čijem financiranju sudjeluje i Bill Gates, milijarder koji je i ranije izazivao negativne reakcije zbog financijske podrške projektima geo-inženjeringa.

I sam znanstvenik koji vodi projekt, David Keith, primio je prijetnje od teoretičara zavjera zbog svog rada. Keith je, naime, za MIT-jev Technology Review još 2018. godine objašnjavao kako se nosi s trolovima i ogromnom količinom dezinformacija povezanih s njegovim projektom.

Eksperiment ne predstavlja opasnost

No, stvaranje golemog „suncobrana“ može imati ogromne negativne posljedice, koje bi mogle predstavljati znatno veći problem od aktualnih navodnih klimatskih promjena. Jedna od bojazni jest da bi raspršivanje prašine u stratosferi moglo oštetiti ozonski omotač koji nas štiti od ultraljubičastog zračenja. Klimatolozi također strahuju da bi takvo petljanje s prirodom moglo poremetiti cirkulaciju oceanskih struja koje reguliraju vremenske prilike, što bi moglo pokrenuti niz ekstremnih klimatskih događaja koji bi imali razarajući učinak na uvjete života u određenim područjima“,  navodi se još u tekstu.

O eventualnim štetnim stranama ovog projekta već je pisao časopis Nature Ecology & Evolution koji navodi kako bi ta vrsta solarnog geo-inženjeringa za mnoge životinje značila propast. Na takve i slične tvrdnje iz SCoPEx-a odgovaraju kako tek trebaju istražiti aerosole u stratosferi i vidjeti može li se naći neki čije ispuštanje ne bi nosilo veliki rizik.

Kako navode znanstvenici, eksperiment ne predstavlja opasnost za ljude ili okoliš. Kalcijev karbonat je netoksičan spoj koji se obično nalazi u prirodi, kao na primjer vapnenac. Čestice kalcijevog karbonata koje će se ispustiti uobičajeni su dodatak potrošačkim proizvodima kao što su papir i pasta za zube. Količina materijala (manje od 2 kilograma za kalcijev karbonat), tvrde znanstvenici, bit će vrlo mala u usporedbi s drugim ispuštanjima materijala u stratosferu koja se događaju, primjerice, tijekom leta zrakoplova ili raketa.

Osim toga, navode kako su se i ranije provodili eksperimenti puštanja materija s ciljem stvaranja kontrolirane perturbacije, a sve u svrhu izravnog upravljanja eksperimentalnom varijablom. Primjeri takvih eksperimenata uključuju ispuštanje ozona i ugljičnog dioksida kako bi se razumjeli utjecaji klime i zagađenja zraka na usjeve i prirodne ekosustave, kao i oslobađanje sumporovog heksafluorida i perfluorometilcikloheksana u gradski zrak radi proučavanja zagađenja.

Tragovima Billa Gatesa

Chemtrailsi, za koje dio ljudi vjeruje da su štetne stvari kojima nas zaprašuju, a zapravo su obične pruge na nebu koje stvara susret toplog i vlažnog zraka s hladnim, česti su u raspravama o geo-inženjeringu.

Faktograf se tom temom bavio povodom dezinformacija iz filma “What in the World are They Spraying?” (Što oni to prskaju po svijetu?) redatelja Michaela Murphyja. U filmu se navodi kako se provodi ubrizgavanja aluminija u atmosferu. Sudeći po tvrdnjama Murphyja i njegovog sugovornika teoretičara zavjera Edwarda Griffina, aluminijem se već godinama prskaju države članice NATO saveza, sve kako bi se zatrovalo tlo te uspostavila kontrola nad mozgovima, što dakako, nije istina.

Bill Gates godinama podupire projekte proučavanja metoda geo-inženjeringa za koje se vjeruje da bi jednog dana mogle koristiti u borbi protiv klimatskih promjena, i zbog toga je česta meta napada teoretičara zavjere, naročito onih specijaliziranih za chemtrailse. Njegov lik u različitim dezinformacija i lažnim vijestima došao je do izražaja kada je buknula pandemija Covida-19. Prema istraživanju The New York Timesa i tvrtke Zignal labs, Gates je od veljače do travnja ove godine na društvenim mrežama i televiziji lažno povezan s koronavirusom čak 1.2 milijuna puta. (BBC)

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.