Razotkriveno

Ponovno se šire dezinformacije o navodnim uspjesima antivaksera na američkim sudovima

Foto: Volodymyr Hryshchenko // unsplash

Na pojedinim portalima objavljena je dezinformacija da Vlada SAD-a više neće financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Gatesovu fondaciju “zbog prevare s vakcinama”.

Objava je od riječi do riječi preuzeta sa stranice Webtribune.rs, koja je ovu dezinformaciju objavila još 29. travnja (arhivirano ovdje). Dezinformacija se sad iznova prenosi po neki rubnim portalima (primjeri arhivirani ovdje, ovdje i ovdje), pod naslovima “GEJTS IZGUBIO NA SUDU: SZO i Vakcine su velika prevara!” ili “SZO i Gejts izgubili – Ostaju bez … DESILO SE JOŠ NEŠTO VAŽNO …”.

Robert F. Kennedy Jr.

U objavi se tvrdi da su za “ovu pobjedu zaslužni” odvjetnik Robert F. Kennedy Jr, producent “dokumentarnog” filma „Vaxxed“ Del Bigtree i neprofitna organizacija Akcijska mreža za informirani pristanak (Informed Consent Action Network – ICAN) koji su “zatražili relevantne vladine dokumente koji dokazuju da su sve vakcine, odobrene od strane države u protekle 32 godine, testirane na kvalitet i nisu pronašni nijedan! Nema ih! To znači da u Americi ni jedna vakcina nije prošla testove kvaliteta”.

Suprotno naslovima u kojima se tvrdi da je riječ o sudskom procesu u kojem je ICAN pobjednik ili da je Bill Gates izgubio na sudu od Roberta F. Kennedyja Jr, u objavi nema detalja o tome kada je i gdje navodna presuda donesena, protiv koga se uopće postupak vodio – ni ostalih bitnih informacija koje bi novinarski tekst trebao sadržavati.

No, kako se može vidjeti na stranici organizacije ICAN, koja neprestano podnosi tužbe i upite sukladno američkom zakonu o pravu na pristup informacijama (Freedom of Information Act – FOIA), nigdje nije donesena nikakva presuda koja potvrđuje da cjepiva nisu testirana na kvalitetu.

Netočno o američkom CDC-u

Faktograf je već pisao o ovom slučaju: ICAN je 31. prosinca 2019. sudskim putem zatražio da im Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dostavi studije na koje se oslanjaju kada tvrde da cjepiva ne uzrokuju autizam. CDC je 2. ožujka 2020. dostavio 20 studija te su se stranke u procesu usuglasile da je tužba odbačena (Case 1:19-cv-11947-LJL). Tri dana nakon dostavljanja traženih studija, ICAN izdaje priopćenje u kojem tvrdi da je CDC “priznao” da nema nijedno istraživanje koje potvrđuje da cjepiva ne uzrokuju autizam – iako to nije točno (1, 2). Također, Bill Gates nije imao nikakve veze s ovim predmetom (3).

Iz ICAN-a su i ranije manipulirali informacijama: tako su tvrdili i da je američko Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga (HHS) priznalo da nisu nadzirali sigurnost cjepiva posljednjih 30 godina, što je također dezinformacija. Naime, ICAN je sudskim putem zatražio od HHS-a izvješća koja su trebala biti kreirana za kongres prema zakonu 42 U.S. Code § 300aa–27, a HHS je odgovorio da ne mogu pronaći tražene dokumente (Case 1:18-cv-03215-JMF). No, HHS time ni u kom slučaju nije priznao da ne kontrolira kvalitetu cjepiva, tek da kongresu nisu poslali izvještaje (1, 2, 3).

O Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i SAD-u

Vezano za tvrdnju iz samog uvoda, da Vlada SAD-a više neće financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), ona je djelomično točna. Trumpova administracija je predala UN-u zahtjev da se SAD povuku iz SZO-a do 6. srpnja 2021. godine, kako je za CNBC potvrdio glasnogovornik SZO-a.

Tvrdnja da je američka Vlada prestala financirati američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nije točna, iako je Bloomberg nedavno objavio da im doznačena sredstva još nisu u cijelosti isplaćena, a neka su i presumjerena na druge projekte.

Tvrdnja da je američka Vlada prestala financirati Gatesovu zakladu je netočna: riječ je o privatnoj zakladi (u koju godišnje novac uplaćuje i Warren Buffet), dok se druge donacije preusmjeravaju na Gates Philanthropy Partners. Faktograf je već pisao o poslovanju fondacije ovdje. Ako se pak misli na Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI), kojem je Gatesova zaklada osnivač i donator, američka se Vlada obvezala do 2023. godine isplatiti 1.16 milijardi dolara.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.