Razotkriveno

“Maske padaju” – pitanja sudionicima emisije

Foto: Screenshot Glas Razuma Youtube

“Maske padaju” – titlovani dvominutni video koji vrvi dezinformacijama o aktualnoj pandemiji ostvario je u protekla tri tjedna preko milijun i nekoliko stotina tisuća pregleda među korisnicima Facebooka. Riječ je o prevedenoj verziji videa koji prikazuje “slovenske liječnike koji otvoreno govore o Covid-19 krizi”. 

Razotkrivanje činjenično netočnih teza iznesenih u videu objavili smo u tekstu “Maske padaju” – balkanska plandemija, nastalog u suradnji portala Faktograf, Raskrinkavanje.ba i Razkrinkavanje.si, članova regionalne SEECheck mreže.

U tekstu niže navedena su pitanja koje je portal Razkrinkavanje.si poslao nekima od govornika u spomenutom videu te odgovori koje su zaprimili do objave teksta. 

Sudionici emisije u odgovorima koje su ponudili nisu odstupili od činjenično netočnih tvrdnji iznesenih u videu. Analizu netočnih tvrdnji koje su iznijeli možete vidjeti ovdje.

Pitanja i odgovori

Razkrinkavanje.si: Između ostalog, u videu kažete: 

“Ako si zdrav, masku ne trebaš. Mi liječnici nosimo maske ako smo uz zaraženog pacijenta, kad smo na operacijama da ne unesemo bakteriju u operativnu ranu. Maske apsolutno nisu namijenjene za to da ih nosi zdrava populacija. “

“Ljudima nisu rekli: ako si zdrav nećeš se razboljeti, ako ste zdravi ne možete prenositi virus. Nema znanstvenih dokaza da zdrav čovjek prenosi koronavirus na drugog.”

“Problem je u tome što liječnici također dobivaju premalo informacija. Premalo je istraživanja. Premalo se govori istine.”

Na osnovu čega ste tvrdili gore navedeno?

Uroš Dobnikar: Navedeni video je trailer, potrebno je pogledati cijeli snimak. Iznesene izjave zalaze duboko u naš sustav vjerovanja i prvo trebaju temeljitu stručnu medicinsku raspravu. Zato sam i javno pozvao našu medicinsku struku da to učini. Toliko od mene, lijep pozdrav.

Razkrinkavanje.si:  Zašto se Covid-19 nazvali minornim problemom?

Matjaž Figelj: Liječnicima nije iznenađenje kako liječiti takvu bolest. To radimo svakodnevno i to nije problem. Ne kažem, ipak, da to nije zahtjevan posao. Za njega su definitivno potrebni visokoobrazovani stručnjaci. 

Međutim, to nije ništa novo, sve smo to imali i ranije i s tim smo se susretali i prije u njezi bolesnika. S te točke gledišta, to nije problem. Ne koristimo nijednu novu metodu u njezi tih pacijenata. 

Problem je kako ćemo živjeti s ovim virusom. Ovo je moralno-etički problem s kojim medicina nema nikakve veze. Društvo mora odlučiti koliko će strogi biti kriteriji.

Razkrinkavanje.si: Na osnovi čega tvrdite da se u slučaju Covida-19 znanstvene spoznaje uopće ne uvažavaju?

Srečko Šorli: Naučna činjenica je da je test nepouzdan. Nisu zaraženi oni koji su pozitivni, zaraženi su oni koji imaju simptome. Nošenje maski 8 sati tijekom nekoliko mjeseci narušit će zdravlje mnogih ljudi. SZO ne preporučuje nošenje maski zdravim ljudima. 

Novinarka Razkrinkavanja se obratila i Sebastijanu Piberlu, s upitom za pojašnjenje izjave o tome da se liječnici “ne mogu međusobno dogovoriti kakvo je značenje PCR testa” te s pitanjem o njegovoj izjavi da ne poznaje nikoga tko  je imao Covid-19, tj. da nije “imao takve pacijente”. Piberl je najavio da će odgovoriti na pitanja, ali to nije učinio.  

Napominjemo, također, da je Srečko Šorli poslao i duži odgovor u kom je Covid-19 nazvao “nametnutom mentalnom bolešću”, te ustvrdio da je imao “rješenje” da se izbjegne katastrofa u roku od 5 mjeseci, ali da ga “političari, novinari i ‘struka'” nisu htjeli poslušati. Uz ove je tvrdnje poslao i nekoliko članaka koji se također bave negiranjem trenutno postignutog znanstvenog konsenzusa o bolesti Covid-19 i njenom širenju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.