Faktograf.hr

Samo činjenice

Mediji ne manipuliraju snimkama da bi napuhali opasnost od korone

Društvenim mrežama širi se screenshot iz vijesti Nove TV, uz tvrdnju da je u pitanju dokaz o tome da mediji napuhuju opasnost koja prijeti od Covida-19.
covid bolnica
sjobjio/unsplash

Facebookom se ovih dana šire objave u kojima se sugerira da se u hrvatskim medijima lažno izvještava o epidemiji Covida-19 i to koristeći se lažnim snimkama i fotografijama.

Objava koja je arhivirana ovdje prikazuje dvije fotografije. Prva je “screenshot” vijesti koje je Nova TV emitirala 29. listopada, a druga prikazuje dvoje medicinskih djelatnika kako iz bolnice iznose preminulu osobu.

“Na prvoj slici na vijestima je prikazana naša domaća bolnica, obratite pozornost na hebrejski natpis iza na zidu. Druga slika vrijeđa ljudsku inteligenciju u svakom obliku, samo sa prstima bez punog hvata i u gumenim rukavicama te plahtom neizvedivo je podići truplo”, stoji u objavi koja je podijeljena više od 400 puta.

Obje fotografije podijeljene su i na drugim profilima, uz dodatak još jedne – one koja prikazuje ozlijeđenog migranta.

“Idemo malo raskrinkati medije i ukljuciti mozak…..sve slike su objavili nasi mediji u vijestima
1.prikazuje sliku nasih bolnica ,a pogledajte zaokruzeni natpis(Hebrejski) plus oni ne trebaju maske imati? Ahaha
2.dvije sestre iznose mrtve a drze ih prstima(sestro draga il si supermen ili neznam koji k…..)nemoguce je truplo tako nositi probaj vrecu ljepila za plocice tako nositi jednostavno ne ide
3.pretuceni migrant od strane nase policije prevezen u nasu bolnicu(ne znam koja bolnica ima natpise na zidovima na arapskome)”, stoji u objavi koja je arhivirana ovdje i koja je podijeljena više od 1000 puta.

Ista objava može se naći i na Facebook stranici Buna, gdje je preko podijeljena više stotina puta. Također je objavljena na još jednom privatnom profilu (arhivirano ovdje) preko kojeg je podijeljena više od 6 i pol tisuća puta. Upravo za provjeru objave te stranice Faktograf je kontaktirao čitatelj.

“Stock” materijali

Obratili smo se Novoj TV kako bi nam pojasnili pozadinu kadra koji se pojavio u njihovim vijestima.

“Za potrebe priloga korišteni su opći kadrovi iz bolnica, koje nabavljamo preko raznih servisa koji tome služe, jer u ovom trenutku ne idemo unutar bolnica kako bi snimali, već poštujemo sve epidemiološke mjere”, odgovorili su nam iz PR službe Nove TV.

Iako se u objavama tvrdi da snimka prikazuje hrvatske bolnice, tako nešto nije navedeno u vijestima koje su emitirane. Vidljivo je i to i iz samih vijesti Nove TV u kojima se kadar pojavljuje u 54. sekundi.

Naime, praksa emitiranja “tuđih” video materijala uobičajena je na skoro pa svim televizijama, sve kako bi se gledateljima vizualno približila situacija o kojoj se izvještava.

Sky News i Bergamo

Tako su krajem ožujka novinari Sky Newsa u bolnici u Bergamu snimili priču o žarištu koronavirusa koje je nastalo u tom gradu. Kadrovi prepune bolnice i zaposlenih medicinskih sestara obišli su svijet, a kasnije su ih koristile televizije diljem svijeta. Iako nije riječ o klasičnom stock materijalu, on se koristio kako bi dočarao situaciju u bolnici punoj Covid-19 bolesnika.

Slično vrijedi i za fotografiju dvaju medicinskih djelatnika koji nose preminulu osobu.

“Jel znate da se ovakve fotografije prodaju preko interneta? Poslije se koriste za strašenje naroda  oko 30 eura”, stoji u još jednoj objavi koja je arhivirana ovdje, a koja je podijeljena preko 250 puta.

Fotografija je podijeljena na još jednom privatnom profilu (arhivirano ovdje) preko kojeg je podijeljena gotovo 900 puta.

Komentar Getty Images o fotografiji

Uporaba stock fotografija također je uobičajena praksa na različitim web portalima, a za takve fotografije prodaje se licenca za uporabu. Specijalizirane stock agencije na svojim stranicama objavljuju fotografije i videa iz cijelog svijeta, koja se potom mogu upotrijebiti besplatno ili uz plaćanje.

To, međutim, ne znači da su sve fotografije režirane, dio njih je i autentičan.  Brojni freelance fotoreporteri objavljuju fotografije raznih događaja, mjesta i ljudi koje potom preuzimaju drugi mediji. Osim toga, uobičajena je praksa da se prilikom korištenja takvih fotografija navede i izvor, odnosno, agencija s koje je preuzeta. Jedna od takvih stock fotografija nalazi se iznad teksta kojeg čitate.

Fotografija koja se ovih dana dijeli tako se može naći na stranicama agencija Getty images i ShutterStock. Kako navodi Getty images, fotografija je snimljena u mjestu Thai Mueang u Tajlandu.

Kontaktirali smo agenciju kako bi dobili više informacija o fotografiji. Odgovorili su nam kako su fotografiju preuzeli od agencije EyeEm.

Povodom Faktografovog upita, iz EyeEm odgovorili su za Getty Images kako je dio fotografija koje imaju na svom servisu režiran.

„Fotograf kojeg smo kontaktirali potvrdio je da je riječ o stock fotografiji koja je režirana i  u čijem su stvaranju sudjelovali modeli koji su bili plaćeni“, napisali su.

Kako kažu, stock fotografije  često služe tvrtkama koje žele vizualizirati aktualne događaje.

Svjesni su da lažne vijesti štete društvu, protive se njihovom širenju te naglašavaju kako su protiv poricanja činjenica.

„Fotografije nisu namijenjene prenošenju lažne stvarnosti“, napisali su iz EyeEm-a.

Fotografija pretučenog migranta nije iz hrvatske bolnice

U navedenim objavama tvrdi se kako su migranti “od strane naše policije prevezeni u našu bolnicu(ne znam koja bolnica ima natpise na zidovima na arapskome)”.

Fotografija pretučenog migranta nastala je u Bosni i Hercegovini, a ne u hrvatskoj bolnici. Riječ je o jednoj od fotografija koje su snimljene u razdoblju od 12. do 22. listopada ove godine, a koje su nastale u prihvatnom kampu za migrante Miral u Velikoj Kladuši. Fotografije ozlijeđenih migranata snimio je doktor Mustafa Hodžić koji je za Radio Slobodna Europa izjavio kako je u ambulanti imao povećan broj pacijenata koji su se javljali s ozljedama u obliku hematoma ili podljeva.

Svjedočanstva migranata o navodnom nasilju hrvatske policije, kao i fotografije, medijima je ustupila humanitarna organizacija Dansko vijeće za izbjeglice u Bosni i Hercegovini, nakon čega su priču objavili britanski The Guardian te Associated Press News (AP). Organizacija je fotografije ustupila i 24 sata, gdje se također, osim u članku The Guardiana, može naći fotografija iz Facebook objava.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je svjedočanstva koja su objavljena u The Guardianu. Rekao je kako su “navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije” te dodao kako će policija istražiti nove navode o nasilju.

Hrvatska policija i ranije je suočena s optužbama zbog nasilnih protjerivanja migranata u Bosnu i Hercegovinu. O tome su govorile brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, ali i povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović. Osim toga, povodom optužbi za nasilje koje provodi hrvatska policija, Europska komisija najavila je kako će poslati svoje službenike na granicu. Odnosom hrvatske policije prema migrantima bavio se ranije i Faktograf, o čemu više možete čitati ovdje.

 

Nadopuna: Nakon objave ovog teksta stigao nam je odgovor iz Getty images, koji smo naknadno dodali u tekst.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.