Dezinformacije o koronavirusu

Snimka navodnog zaposlenika KB Dubrava ne dokazuje da je pandemija prevara

Slične objave u kojima se prikazuju prazni hodnici bolnica, sa sugestijama kako to potvrđuje da je pandemija lažirana, Faktograf je i ranije razotkrivao kao netočne.
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebooku se dijeli jednominutni video zapis iz Kliničke bolnice (KB) Dubrava, uz opis: “Kaos u bolnici Dubrava, zabilježeno objektivom zaposlenika”.

Nije jasno kada je video nastao, a neimenovani navodni zaposlenik izgovara tek nekoliko komentara.

Evo ovo ti je KB Dubrava. Vidi ovo… znači toliko o ovima šta… Nema mjesta na hodnicima. Ovdje je hemodijaliza. Evo ti Covid odjel, vidi, prazne sobe. Pogašena svjetla. I tamo gore na katu, nijednog svjetla nema. Kaže krcato, gledaj sad. Ovo ti je Covid odjel, ove dvije zgrade. Vidi, gore ništa ne svijetli, ništa”, čuje se kako govori autor videa.

Kako se video širi

Video je arhiviran ovdje, a ima više od 1.300 dijeljenja.  Objavljen je i na stranici Istinom protiv laži, čije je brojne dezinformacije Faktograf već razotkrivao, uz komentar da je “DUBRAVA potpuno prazna!” i da je pandemija “svjetska prijevara, koronavirus vrsta gripe, virus u glupoj glavi, zahvaljujući lažljivim režimskim medijima koji su potpuno u službi židocionista”. Video je ostvario preko sto tisuća pregleda.

Slične dezinformacije u kojima se prikazuju prazni hodnici bolnica, sa sugestijama da to potvrđuje da je pandemija lažna, Faktograf je već razotkrio kao netočne (1, 2, 3, 4).

Ukoliko je namjera snimatelja video uratka bila da pokaže kako KB Dubrava nije ‘prekrcana’ oboljelima od Covida-19, napomenimo da je, u trenutku kada je video objavljen na Facebooku, 31. listopada, samo jedan dio bolnice određen kao Covid bolnica. U taj dio bolnice neimenovani autor videa ni ne bi mogao ući bez poštivanja protokola, kako su to npr. napravile kamere HRT-a 30. listopada.

“Na ulazu se nalazi jednosmjerna komora s negativnim tlakom („tampon zona“) s mehanizmom koji onemogućuje istovremeno otvaranje vrata s nekontaminirane i kontaminirane strane. Prije samog ulaska djelatnici prema predefiniranom striktnom protokolu odijevaju zaštitnu opremu koja se sastoji od jednokratnih pamučnih majica, dvostrukih rukavica od nitrila, specijalnih hlača za zaštitu od virusa (engl. viral barrier), nazuvaka, kapuljača i zaštitnih ogrtača te maske FFP3, zaštitnih naočala i vizira”, opisano je u članku dr. Jasminke Peršec.

Što kažu u Ministarstvu

“Video uradak u trajanju od 1 minute nije jasna slika stanja u KB Dubrava. Ono što možemo potvrditi je da KB Dubrava, od 02 studenog 2020. godine, u potpunosti funkcionira kao primarno respiratorno-intenzivistički centar za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19 te isključivo zbrinjava pacijente oboljele od bolesti Covid-19.

Tako je odlučeno upravo radi velikog porasta broja oboljelih od bolesti Covid-19 u Gradu Zagrebu i gravitirajućem području te visokog postotka popunjenosti raspoloživih bolničkih kapaciteta za liječenje pacijenata koji imaju indikaciju za hospitalizaciju. Korona skeptici imaju pravo na vlastito promišljanje i stajalište međutim Ministarstvo zdravstva ne može podržati neznanstveni pristup Covidu-19 i metodama koje omogućuju njegovo širenje među građanima”, rečeno je Faktografu iz Ministarstva zdravstva.

Kapaciteti KB Dubrava

Nismo uspjeli utvrditi koji dio zgrade KB Dubrava se vidi na snimci u trenutku kada autor videa zaključuje da nikog nema jer nema rasvjete u sobama. Nije poznato ni vrijeme kad je video snimljen.

Cijela KB Dubrava inače ima projektirane kapacitete za 750 kreveta, a za Covid bolnicu je bilo pripremljeno 290 kreveta. HRT je izvijestio da je u bolnici 30. listopada bilo 236 bolesnika, a 26 na respiratoru. Jutarnji list je 2. studenog izvijestio da je KB Dubrava povećala kapacitete Covid bolnice na 465 kreveta.

Činjenica pak da u KB-u Dubrava (i ostalim bolnicama u Hrvatskoj) nema gužvi po hodnicima kakve su građani navikli vidjeti objašnjiva je jednostavnom činjenicom da je broj pregleda smanjen, upravo zbog pandemije Covida-19.

Još 13. ožujka bolnicama je poslana uputa da reduciraju hladni pogon i rad u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti te da kapacitete za izolaciju i intenzivno liječenje osiguraju u izdvojenom prostoru sa trijažnim prostorom i odvojenim ulazom. Mjere su relaksirane 4. svibnja i dodatno 3. lipnja.

Svaka je bolnica imala svoju organizaciju rada – tako je KB Dubrava 4. svibnja izvijestila da postupno počinje rad pojedinih specijalističkih ambulanti i da će svi pacijenti biti telefonski obaviješteni o terminu pregleda, te mogu doći samo oni pacijenti koji će biti kontaktirani.

No od 2. studenog KB Dubrava je određena kao bolnica u kojoj se liječe samo bolesnici oboljeli od Covida-19, pa ostali pacijenti do daljnjeg više neće tamo vršiti preglede. Još 30. listopada novi šef Upravnog vijeća bolnice Silvio Bašić je novinarima potvrdio da KB Dubrava više ne prima bolesnike koji ne boluju od Covida. One koji su već bili u KB Dubrava, a nisu tamo zbog Covida-19, preselili su u druge bolnice.

Stvarni problemi u KB Dubrava

KB Dubrava je jedan od četiriju Primarnih respiracijsko-intenzivističkih centara (PRIC) namijenjenih liječenju Covid-19 bolesnika, uz KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek, te pokriva područje devet županija sjeverozapadne Hrvatske. Zbog odluke da KB Dubrava bude isključivo Covid bolnica prosvjedovao je 30. listopada dio liječnika i medicinskih sestara (N1, Telegram, Glas Istre/Hina).

Prosvjed je ponovljen u utorak 3. studenog, s tvrdnjama zaposlenika bolnice da se oboljeli s Covid-19 liječe “u neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, ponegdje bez dnevnog svjetla i ispravnih električnih instalacija, doniranim starim respiratorima, u bolnici bez infektologa u punom radnom vremenu i bez mikrobiološkog laboratorija” (N1, Tportal).

Ranije su mediji izvijestili da je zamjenik predsjednika povjerenstva za kvalitetu zdravstvene ustanove podnio ostavku, nakon čega je i jedna liječnica u otvorenom pismu navela da oboljeli ne dobivaju obroke uredno i da nedostaje lijekova. Potom je Vlada imenovala novo Upravno vijeće KB-a Dubrava (Jutarnji list).

Ove srijede Upravno vijeće smijenilo je ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića, a za v.d. ravnatelja imenovan je Ivica Lukšić, voditelj i koordinator primarno respiracijskog intenzivističkog centra u KB-u Dubrava.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.