Razotkriveno

Ona je plaćena da glumi korona-pacijenta, ali ne zbog obmanjivanja javnosti

Izvor: screenshot Facebook videa

Društvenim mrežama širi se video djevojke koja je sudjelovala u testiranju medicinskog osoblja nove bolnice za Covid-19 u Njemačkoj, uz naslov “Korona glumci – PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ“, odnosno tvrdnju da su to “plačeni glumci koji glume pacjente i bolesne od covid-19″[sic]. Jedan korisnik je ustvrdio, među ostalim, sljedeće:

“IG mlade dame je već obrisan, izgleda se malo zanjela u objavama i objavila sto ne smije. (https://instagram.com/officialmelisa?igshid=v15286c6nj63) Video snimljen u njemačkoj, korona centar kako ona kaže u videu. Tko ne razumije njemački kratki opis…
“Nalazimo se u korona zentrum bolnici, dobili smo zadatke sta moramo raditi. U 13.35 moram reći jednom od zaposlenika da imam problema sa disanjem. I za to cu dobiti puno novaca”

Ovaj video doista se više ne nalazi na Instagram profilu ove djevojke, ali sam profil nije obrisan do trenutka zaključenja ovog teksta.

Točno je da je kazala da dobiva puno novca (1’42”) za izvršavanje zadatka koji joj je napisan na papiru.

Međutim, i u ovom slučaju, baš kao i na snimci objavljenoj na YouTubeu nazvanoj “Korona glumci…” prijevod, odnosno, “kratki opis” preskače vrlo bitan dio.

Testdurchlauf

Navod u kojemu ona objašnjava što radi, započinje u 13. sekundi druge minute i na njemačkom glasi:

“Weil das das neue Coronazentrum ist, jetzt ein Testdurchlauf vorgenommen wird, und wir haben bestimmte Aufgaben bekommen. Das ist meine. ‘Bitte informieren Sie einen Mitarbeiter darüber, dass Sie das Gefühl haben, schlechter Luft zu bekommen'”.

Nakon provjere s dvije osobe koje fluentno govore njemački, došli smo do ovog hrvatskog prijevoda: “Budući da je ovo novi korona-centar, sada se provodi probni rad i dobili smo određene zadatke. Ovo je moj. ‘Molimo obavijestite člana osoblja da imate osjećaj da teško dišete'”.

Dakle, radi se o plaćenoj statistkinji u simulaciji koja služi za testiranje novootvorenog bolničkog centra za prihvat oboljelih od Covida-19 u Njemačkoj, a ne o inscenaciji koja se snima u svrhu obmanjivanja javnosti i širenja panike. Slična se glasina, podsjetimo, ljetos širila i temeljem fotografije lutke na nosilima.

Normalna praksa testiranja

Jedan komentator pokušao je objasniti ispod ovog videa o čemu se radi, odnosno da je riječ o simulaciji/vježbi prije službenog otvaranja. Naveo je i da se radi o sasvim normalnoj praksi poput vježbi izvanrednog stanja ili prilikom otvaranja sanitetskog odjela na nekoj manifestaciji u kojoj se provjeravaju ekipe doktora/bolničara/vatrogasaca/vojske i njihovo djelovanje kao i funkcionalnost samog sistema.

“Ovde u Nemačkoj je to normalna praksa. Kao otvaranje novog terminala na aerodromu, gde dođu statisti i glume putnike sa sve check-in, ukrcavanje/iskrcavanje/kupljenje prtljaga, prolazak bezbednosne i pasoške kontrole itd. Ako se mislite boriti za istinu, onda budite sami iskreni i nemojte širiti nepouzdane gluposti. Inače mi nemački kao maternji, tako da dobro znam šta devojka u snimku priča i šta joj stoji na papiru.”

Kod takvih vježbi i testiranja redovno mediji, a i sami organizatori snimaju i bilježe da bi uvidjeli eventualno procese koje treba poboljšati, zaključio je.

Međutim, nije naišao na osobito razumijevanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.