Razotkriveno

Ne, CNN nije emitirao porniće s PornHuba u prijenosu o izborima

Srpski tabloidi zavaravaju čitatelje montiranim videom prikazujući ga u naslovima kao vjerodostojnu snimku CNN-ovog programa.
Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Društvenim mrežama širi se montirani video kojim se tvrdi da je CNN slučajno, za vrijeme izbornog programa koji se emitirao uživo, a vodili su ga Wolf Blitzer i John King, imao otvoren PornHub na ekranu u studiju.

Prenose ga i korisnici Facebooka, a pojedini tabloidi poput srbijanskog Kurira objavili su da se radi o skandalu, odnosno da je CNN doista emitirao erotski sadržaj. Ovdje treba napomenuti da erotskog sadržaja zapravo nema ni na manipuliranoj snimci, već je na original montirana tek ikona s imenom pornografskog sajta.

Nategnuta ograda i bombastični naslovi

No to nije spriječilo Kurir da u naslovu tvrdnju o pojavi “erotskog sadržaja” napišu velikim slovima i to bez ikakve ograde, premda u tekstu navode i sljedeće:

“Većina tviteraša je odmah izanalizirala snimak i došla do zaključka da je fejk, odnosno montiran, ali ima i onih koji veruju da je verodostojan i da je reč o još jednom u nizu gafova CNN-a. Šta vi mislite?” Kurir je, evidentno, mislio da se radi o autentičnoj snimci, budući da je u egidi naslova pisalo i “gledaoci zanemeli”.

Republika.rs je imala sličnu ogradu u tekstu, ali i jednako spektakularan naslov u kojemu nema prostora za sumnju da se radi o manipuliranoj snimci: “(VIDEO) NOVINARI CNN GLEDAJU PO*NIĆE DOK TRAJE IZBORNA DRAMA U SAD: Ovaj snimak je sve ŠOKIRAO, reakcija voditelja je URNEBES!

Ni traga PornHubu

Snimka, dakako, nije vjerodostojna, što je naknadno navela i platforma Twitter. Ubrzo se pojavio i original, bez naknadnih preinaka. No, srpski su tabloidi zadržali clickbait naslove.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.