Faktograf.hr

Samo činjenice

U Bruxellesu se ni ove godine ne odvija “sajam djece”

Skoro pa svake godine šire se dezinformacije o prodaji djece na Konferenciji o roditeljskim mogućnostima za europske gej muškarce.
otac beba
PublicDomainPicture/Pixabay

Na Facebook stranici “Pravo na život” osvanula je objava (arhivirano ovdje) u kojoj se tvrdi kako je u Bruxellesu “održan surogat sajam djece na kojem su se djeca prodavala bogatim homoseksualcima.” Objava je podijeljena tristotinjak puta.

“Da, dobro ste pročitali: na sajmu su se djeca prodavala homoseksualnim parovima po modelu surogat majčinstva.”, stoji u objavi kojoj je priložen link teksta koji vodi na tekst objavljen na stranici Tribun.hr (arhivirano ovdje).

U tekstu se navodi kako su “roba koja se prodaje su djeca, a kupci su bogati homoseksualci koji si mogu priuštiti da potroše između 90.000 i 150.000 američkih dolara.”

Svake godine ista dezinformacija

Događaj na kojeg se objave odnose je virtualna konferencija koja se 7. i 8. prosinca koju je organizirala njujorška nevladina organizacija Men Having Babies, i koja se zadnjih nekoliko godina, osim u Bruxellesu, organizira u još nekoliko gradova.

Skoro pa svake godine na račun ovog događaja šire se dezinformacije o prodaji djece na konferenciji, što nije točno.

Tako su se prošle godine u rujnu, povodom Konferenciji o roditeljskim mogućnostima za europske gej muškarce, rubnim medijima proširili naslovi kao što je “Sajam djece u Briselu za muške gay parove – cijene beba i do 160 000 dolara” (arhivirano ovdje). Dvije godine ranije, portal HOP (arhivirano ovdje) je također pisao o tome kako su bogati gej muškarci u luksuznom hotelu preslistavali “kataloge djece”.

Na sajmu se ne prodaju djeca

Faktograf je o ovoj temi već pisao. Kao što smo već ustanovili, nikakva djeca se ne prodaju na “sajmu”, a konferencija služi isključivo povezivanju gej muškaraca s organizacijama koje  omogućuju spajanje neostvarenih roditelja sa surogat majkama, ili pak financiraju sami postupak.

Iako izvještavanje navedenih portala sugierira da je riječ o aukciji djece koja se oduzimaju majkama, konfenrecija koju organizira MHB zapravo promovira usluge koje su vezane za surogatstvo. Kako smo i naveli, organizacija dodijelije i grantove kojima se sufinancira postupak angažmana surogat majki, koji u Americi, uz sve troškove, često košta i oko 90 tisuća dolara.

Organizacija  MHB započela je s radom u New Yorku te svake godine organizira radionice i seminare namijenjene gej muškarcima koji žele postati roditelji.

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.