Razotkriveno

SARS-CoV-2 nije bakterija “kojom nas prskaju”

Tvrdnja da je virus zapravo bakterija jedna je od najučestalijih dezinformacija o pandemiji Covida-19. Širi se već mjesecima..
Foto: Christopher Konrad / Pixabay

Facebookom se ovih dana širi objava (arhivirano ovdje) u kojoj se tvrdi da je koronavirus zapravo bakterija kojom nas prskaju te koja uzrokuje zgrušavanje krv.

Objavljena je na Facebook stranici Forum Antiglobalista koja inače broji preko 37.000 pratitelja i koja je i ranije objavljivala dezinformacije (primjeri ovdje i ovdje)

“Nema virusa, ovo je bakterija kojom nas prskaju, i koja zgrusava krv, ne prenosi se s coveka na coveka, zgrusava krv i onda naravno otezano disate i nakraju u stvari umrete od zakrcenja krvnog suda odnosno od mozdanog ili srcanog udara najcesce. Zato je USA izašla iz SZO i sad se polako obeljodanjuje što je Covid-19 prica” [sic], stoji u objavi.

Autor objave kao povod iskoristio je tekst koji je 14. srpnja ove godine objavljen na portalu N1 Srbija, i u kojem se prenosi vijest koju je objavio CNN.

CNN je, naime, objavio intervju s Amy Rapkiewicz, voditeljicom patologije u Langone Medical Centru u New Yorku koja je izjavila kako su obdukcijom preminulih od Covid-19 pronašli krvne ugruške u gotovo svakom organu kojeg su pogledali u istraživanju.

Kolege s fact-checking portala Istinomjer.me još su krajem rujna raskrinkali ovu objavu i označili je kao netočnu. No unatoč tome, ona se opet širi Facebookom.

SARS-CoV-2 nije bakterija

Na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) mogu se naći najčešće dezinformacije, mitovi i zablude o pandemiji Covida-19. Informacija da bolest uzrokuje bakterija, a ne virus, jedna je od onih koju je organizacija označila kao netočnom.

“Virus koji uzrokuje COVID-19 nalazi se u obitelji virusa nazvanih Coronaviridae. Antibiotici ne djeluju protiv virusa. Neki ljudi koji se razbole od COVID-19 također mogu razviti bakterijsku infekciju kao komplikaciju. U tom slučaju liječnik može preporučiti antibiotike. Trenutno nema licenciranih lijekova za liječenje COVID-19”, stoji na stranici WHO-a. 

Nadalje, netočno je da se virus ne prenosi s osobe na osobu. Kako navodi WHO, nekoliko je načina na koje se SARS-CoV-2 može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

Transmisija se može dogoditi izravnim, neizravnim ili bliskim kontaktom s zaraženim ljudima, što se događa putem zaraženih sekreta poput sline i respiratornih sekreta,  ili njihovih respiratornih kapljica koji se izbacuju kad zaražena osoba kašlje, kihne, razgovara ili pjeva. Osim toga, virus se može širiti i zračnim putem, odnosno, putem aerosola. Osoba se također može zaraziti putem kontakta s kontaminiranim površinama i predmetima.

Zgrušavanje nije dokaz da je virus zapravo bakterija

Kako navode kolege sa Istinomjer.me, iako je kod pacijenata oboljelih od Covid-a 19  prisutno zgrušavanje krvi, to ne znači da bolest izaziva bakterija. U prilog tome citiraju nekoliko studija koje dokazuju da su gusta krv te veliki i mali krvni ugrušci ne toliko rijetka posljedica oboljenja (primjeri ovdje, ovdje, i ovdje)

SARS-CoV-2 nije bakterija kojom nas prskaju, stoga to ne može ni biti razlog zbog kojeg je SAD izašao iz WHO-a.

Naime, američko državno tajništvo objavilo je u rujnu priopćenje o novostima koje se odnose na povlačenje SAD-a iz WHO-a i koje bi trebalo biti konačno 6. srpnja 2021. godine. Kako je najavljeno, SAD će smanjiti angažman s WHO-om, što uključuje i povlačenje američkih stručnjaka iz sjedišta WHO-a, a sudjelovanje na sastancima ovisit će od slučaja do slučaja.  U istom dokumentu može se naći i motiv koji se krije iza odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz organizacije.

“Sjedinjene Američke Države su već dugo najdarežljiviji svjetski pružatelj zdravstvene i humanitarne pomoći ljudima širom svijeta. Ova pomoć pruža se uz potporu američkih poreznih obveznika s razumnim očekivanjem da će služiti djelotvornoj svrsi i dosegnuti one kojima je potrebna. Nažalost, Svjetska zdravstvena organizacija nije uspjela u tim mjerama, ne samo u odgovoru na Covid-19, već i na druge zdravstvene krize posljednjih desetljeća. Uz to, WHO je odbio usvojiti hitno potrebne reforme, počevši od demonstriranja neovisnosti od kineske Komunističke partije”, stoji u priopćenju.

Nitko nas ne “prska”

“Znate li kakvi su simptomi trovanja hloricijanom? Identični kao i ovi koji se pripisuju korona beštiji. Identični! Što je sad hloricijan, a ? Ne, ni to se ne maže na hleb. To je bojni otrov kojim vas prskaju protiv komaraca. I ne, ne prskaju protiv komaraca. Prskaju protiv-VAS” , piše jedan od čitatelja u komentaru ispod objave. 

Čitatelj nigdje ne navodi dokaze za svoje tvrdnje. Suzbijanje komaraca provodi se jer oni mogu s jednog domaćina na drugog prenijeti različite mikroorganizme koji žive u krvi i krvnim stanicama.  Osim toga, komarci narušavaju čovjekov mir pri radu i odmoru, a sami ubodi izazivaju dermatološke posljedice.

Kako navodi strukovni časopis kemičara i kemijskih inženjera Hrvatske, klorcijan (ili cijanogen-klorid) je otrovni plin koji pri kratkotrajnom izlaganju može uzrokovati kašalj, nadražaj grla, nesvjesticu, mučninu i povraćanje, a ovisno u jačini izlaganja može uzrokovati i smrt.

Znaci čestog izlaganja malim koncentracijama klorcijana su slabost, glavobolja, mučnina, nesvjestica, bolovi u trbuhu, povraćanje, gubitak težine itd. Klorcijan se najčešće upotrebljava za proizvodnju nekih kemijskih spojeva, sintetičke gume, za rafinaciju ruda i u procesima čišćenja metala, a nekada se upotrebljavao i kao bojni otrov.

Komarci i chemtralisi

Postoji nekoliko načina suzbijanja komaraca, i nijedan od njih ne uključuje prskanje otrovnim plinom klorcijanom. Najčešće se koristi larvicidni tretman suzbijanja ličinki komaraca i to kemijskom metodom (insekticidima), fizičkom metodom (uklanjanje voda stajačica) i biološkom metodom (biološki insekticidi, ribice Gambusia holbrooki koje se hrane jajašcima, ličinkama i kukuljicama komaraca). Kao nadopuna koristi se i adulticidni tretman kojim se suzbijaju odrasle, leteće jedinke.

Ako se komarci uklanjaju kemijskom metodom, koriste se insekticidi koji su registrirani za uporabu u Hrvatskoj i među kojima se ne nalazi kloricijan, odnosno, cijanogen-klorid.

Prskanje je “otrovnim” tvarima  jedna je od najčešćih teorija zavjera, a najpopularnija verzija je ona o chemtrailsima. Faktograf je već pisao o tome pa ćemo ovdje samo kratko ponoviti –  tragovi koji ostaju nakon aviona nisu otrov, već rezultat susreta toploga i vlažnoga zraka s hladnim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.