Faktograf.hr

Samo činjenice

Video snimljen u talijanskoj bolnici nije dokaz da je pandemija laž

Mjesecima se netočnim interpretacijama videosnimki i kadrova iz bolnica pokušava manipulirati i koristiti ih kao "dokaze" za netočne tvrdnje.
Foto: EPA/CIRO FUSCO

Redakcija Faktografa dobila je upit čitatelja da provjeri video na talijanskom jeziku, koji se širi društvenim mrežama, a kojim se sugerira da mediji kreiraju pandemiju.

Što snimka prikazuje?

Naime, video (arhiviran ovdje) prikazuje segment iz televizijske emisije La vita in diretta na kanalu RAI 1. Vidi se medicinsko osoblje odjeveno u punu zaštitnu opremu, a iza njih leži naizgled zdrav čovjek – bez vidljivih respiratornih teškoća i bez zaštitne maske, zbog čega su neki korisnici društvenih mreža zaključili da je riječ o prevari.

Neki također smatraju da je muškarac slučajno u kadru, tj. da je riječ o grešci pri slaganju kadra.

No, kako piše talijanski fact-checking portal Facta, video je isječak iz javljanja uživo 16. studenog iz bolnice Amedeo di Savoia u Torinu. Novinarska ekipa snimala je  na odjelu na kojem se liječe bolesnici s blažim oblikom bolesti. Na samom početku javljanja (na 42:48 min) reporter kaže kako se nalazi u sobi s dva pacijenta, a to se isto najavljuje na Twitter profilu emisije.

Dakle, naizgled zdraviji pacijent nije skriven i nije slučajno upao u kadar – on je pozitivan na virus i nalazi se pod liječničkim nadzorom. Na spomenutom odjelu nalaze se pacijenti kojima nije potrebna mehanička intervencija i ostali intenzivistički terapijski modaliteti.

Što propisuju pravila

Nadalje, talijanske smjernice o korištenju opreme u bolnicama ne propisuju da zaštitne maske moraju nositi i oboljeli – kako se vidi na ovoj poveznici i screenshotu ispod.

  • Pacijenti s respiratornim simptomima – Održavanje udaljenosti od zdravstvenog radnika najmanje 1 metar (u nedostatku stakla i interfona); Kirurška maska ​​ako to pacijent podnosi; Izolacija jednokrevetne sobe sa zatvorenim vratima i odgovarajućom ventilacijom ako je moguće; alternativno, postavljanje u odvojeno područje uvijek na udaljenosti od najmanje 1 metra od trećih strana
  • Pacijenti bez respiratornih simptoma – Nije potrebna osobna zaštitna oprema; Držati udaljenost najmanje 1 metar od ostalih pacijenata

Lokalno

Faktograf je nedavno pisao o  slučaju kada se društvenim mrežama širo screenshot iz vijesti Nove TV, uz netočnu tvrdnju da je u pitanju dokaz o tome da mediji lažnim snimkama iz bolnica napuhuju opasnost koja prijeti od Covida-19. Netočne informacije širile su se Facebookom i snimkom navodnog zaposlenika KB Dubrava koji je tvrdio da su snimljeni prazni hodnici dokaz da je pandemija prevara.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.