Razotkriveno

Mjesecima stari video ne prikazuje ubojstvo pogrebnika koji se slikao s mrtvim Maradonom

Kad je umro Maradona, tri su se argentinska pogrebnika neukusno slikala s njegovim tijelom. Društvenim mrežama sad kruži dezinformacija da je jedan od njih ubijen i bačen u kontejner, ilustrirana mjesecima starom snimkom.
Photo by Jack Hunter on Unsplash

Nakon morbidnog skandala koji je razbjesnio brojne građane Argentine, a sastojao se u tome da su se tri radnika pogrebnog poduzeća fotografirala kraj otvorenog lijesa u kojem je ležalo tijelo slavnog nogometaša Diega Armanda Maradone, argentinski mediji objavili su javna pokajanja pogrebnika, a nakon toga i informaciju da istima stižu prijetnje smrću.

Nedugo zatim, na društvenoj mreži Twitter objavljena je video snimka policajaca koji rade uviđaj oko kontejnera za smeće u kojem je odloženo tijelo mrtvog čovjeka. U opisu videa stoji je da je riječ o jednom od trojice spomenutih radnika pogrebnog poduzeća, koji je životom platio svoju nepromišljeni i morbidni čin. Ova tvrdnja je netočna; video je zapravo nastao mjesecima prije Maradonine smrti.

Ova dezinformacija, zajedno s predmetnom video-snimkom, nekritički i bez provjere je prenesena na više internetskih portala u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je tu informaciju i sporni video objavio portal Germanijak.hr, u Bosni i Hercegovini, između ostalih, portali dnevnih listova Avaz i Oslobođenje, u Srbiji portali Alo.rs, Srbijadanas.com, Kurir.rs, Srbin.Info

Neki od ovih medija vijest su objavili kao izričitu tvrdnju (Srbin.info, Srbijadanas,com), neki su u naslovu stavili upitnik (Germanijak, Oslobođenje, Alo.rs), a neki, opet, uskličnik i upitnik (Avaz, Informer). U njihovim tekstovima, pa i u tekstovima medija koji u naslovu imaju izričite tvrdnje, stavljene su ograde, koje govore da nema službene potvrde o tome da sporni video prikazuje ubijenog radnika pogrebnog poduzeća.

Tekstovi o navodnom ubojstvu i video koji navodno prikazuje mrtvo tijelo jednog od radnika pogrebnog poduzeća potom su prenošeni i dijeljeni na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Informacija da predmetna video-snimka prikazuje jedog od trojice radnika što su se slikali s Maradoninim tijelom, koji je navodno ubijen, nije točna. Riječ je, naime, o video snimku koji je objavljen osam mjeseci prije Maradonine smrti. Objavio ga je na svojim Youtube stranicama 16. ožujka ove godine portal SM noticias iz Buenos Airesa. U tekstu kojem je pridružen ovaj video, na stranicama portala SM noticias od istog datuma – 16. ožujka ove godine – objavljeno je da je u središtu San Martina, gradskog područja Buenos Airesa, u kontejneru pronađeno tijelo neidentificiranog muškarca, s vidljivim ozljedama na vratu i lijevom ramenu.

Ovom dezinformacijom već se pozabavio fact-checking odjel novinske agencije AFP na španjolskom jeziku, koji navodi da je informacija o ubojstvu jednog od radnika pogrebnog poduzeća potekla s Twitter profila @AdictBarcelona, koji se lažno predstavlja kao službeni profil poznatog argentinskog dnevnog lista. Riječ je o Twitter profilu koji kopira Twitter profil sportske redakcije argentinskih novina Clarin.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.