Faktograf.hr

Samo činjenice

“Švicarska televizija” i laži o cjepivima

"Švajcarska televizija ne laže javnost o vakcinama!", naslov je videa koji se širi mrežama. Video nije proizvela švicarska televizija.

“Švajcarska televizija ne laže javnost o vakcinama!”. Tako je naslovljen video u trajanju od šest minuta, koji pobornici teorije zavjere i loše informirani korisnici društvenih mreža dijele u Facebook grupama i na svojim osobnim profilima. (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

U videu vidimo voditeljicu u studiju, koja govori na talijanskom jeziku i sve podsjeća na klasičan televizijski dnevnik. Tema emisije naslovljena je “Vakcinacija – druga strana medalje”. Planina koju treba savladati, govori voditeljica, “velika je prevara onih koji profitiraju na vakcinama, aplicirana preko onih koji pružaju zdravstvenu njegu i zaštitu”. Potom navodi “nekoliko informacija koje svaki poklonik obaveznog cijepljenja mora znati”.

“Originalni nastanak cijepljenja je zastrašujući. Napoleon ju je koristio kao selekciju. Tko je uspio preživjeti bez vidljive štete dobijao je posao u državnim službama ili u vojsci, dok su mnogi imali lošiju sreću: ostajali su slijepi gluhi, paralizirani, a mnogi su i umirali”, netočno navodi voditeljica.

Naime, iako je točno da je Napoleon podržavao cijepljenje (zbog čega je čitava njegova vojska već 1805. godine cijepljena protiv velikih boginja), tvrdnje da se cjepivo koristilo kao oblik selekcije nisu točne. Napoleon nikad nije naredio obvezno cijepljenje čitave populacije, iako je vjerovao u korisnost cjepiva. O počecima cijepljenja Faktograf je već pisao.

U nastavku priloga slijede druge dobro poznate netočnosti iz radionice teoretičara zavjere, poput one o nervnim otrovima u sastavu cjepiva, tvrdnji da “cjepiva ne mogu zaštiti ljudsko biće od bolesti” i slično. Faktograf je već u više navrata pisao o dezinformacijama vezanim za sastav cjepiva.

Pojedinačno ove teze nije potrebno demantirati, budući da je cijela platforma s koje se one emitiraju već diskreditirana kao dobro uhodana radionica teorija zavjere.

Naime, ovaj video sadržaj proizvodi i emitira internet portal “Klagemauer.tv” (www.kla.tv.). Na dresi kla.tv posjetiteljima se nudi cijela lepeza teorija zavjere, koja uključuje neutemeljene teze o koronavirusu, cjepivima, 5G tehnologiji, Billu Gatesu, NASA-i, 9.11. i rušenju tornjeva blizanaca u New Yorku, klimatskim promjenama, itd.

Američka platforma Newsguardtech.com, koja funkcionira kao servis za provjeru vjerodostojnosti web sajtova i pruža informacije korisnicima, o internet sajtu www.kla.tv piše: “Online TV news kanal baziran u Švicarskoj koji učestalo plasira lažne vijesti, uključujući i one o terorističkom napadu 9.11, pandemiji koronavirusa i sigurnosti cijepljenja.”

Vlasnik švicarske online platforme s koje se redovito šire lažne vijesti zove se Ivo Sasek. U pitanju je školovani automehaničar, koji je utemeljio religijsku sektu “Generacija organskog Krista” (Organischen Christus-Generation, OCG). Sekta okuplja dvije do tri tisuće sljedbenika. Sasek je, navodi njemačka Wikipedija, 2008. godine osnovao Koaliciju anti-cenzure (AZK), forum za desničarski ezoterizam, teorije zavjere, antisemitizam, ksenofobiju i povijesni revizionizam koji ide do poricanja holokausta. Klagtemauer.tv jedna je udarnih pesnica Sasekove koalicije.

“Ovim organizacijama i njihovim brojnim medijima, uključujući internetski kanal Klagemauer.tv, upravlja Sasekov Panorama Center u Walzenhausenu (Švicarska), navodi njemačka Wikipedia. O Saseku i njegovoj Klagemauer televiziji kao platformi za širenje dezinformacija i laži već su pisali brojni njemački mediji. (Die Zeit, Tagblatt, t-online)

DerStandard, primjerice, navodi da je u siječnju 2018. godine Klagemauer TV zatražio od znanosti da se ozbiljno uhvati u koštac s pitanjima koja postavlja teorija “ravne zemlje”.

U pravnoj obavijesti (legal notice) koja se može naći ispisana sitnim slovima na stranici www.kla.tv navodi se da vlasnik stranica “ne preuzima odgovornost za točnost, pravodobnost, pouzdanost i cjelovitost iznesenih informacija.” Ukratko, vijestima platforme Klagemauer.tv ne može se pokloniti povjerenje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.