Faktograf.hr

Samo činjenice

Cjepivo protiv Covida-19 nije “priprema genocida za starce”

Rubni mediji prenose dezinformirajuće tvrdnje francuskog liječnika, poznatog pobornika teorija zavjere vezanih za pandemiju Covida-19.
Photo by Rod Long on Unsplash

“Priprema se genocid staraca u bolnicama, upozorava Dr. Louis Fouché.”

Članak s ovim naslovom 6. prosinca objavio je portal Logično.com, poznat po dezinformirajućim objavama, a prenijeli su ga i drugi rubni mediji (arhivirano ovdje i ovdje). U sažetku teksta distribuiranog putem više grupa i profila na Facebooku, portal Logično navodi:

“Prenosimo i rezimiramo video francuskog liječnika dr. Louisa Fouchéa koji radi u bolnici gdje radi i profesor Didier Raoult. Dr. Fouché strastveno i argumentima raskrinkava korumpirane liječnike na mainstream medijima koji brane neprovjerena cjepiva. Dr. Fouché naglašava da Pfizer nije testirao cjepiva na starcima koji su najosjetljiviji, ali je politika odlučila da će oni prvi primiti cjepiva, što se graniči s genocidom.”

Dr. Louis Fouché u Francuskoj je poznat kao anesteziolog koji se aktivno protivi mjerama za sprječavanje širenja zaraze, koje propisuje francuska vlada. Na internetskom portalu javne televizije France 3 o njemu pišu: “Kad ga vidite kako vodi harangu pred ljudima koji u Marseilleu protestiraju protiv nošenja maski, čovjek lako može zaboraviti da je u pitanju liječnik. Od njegovog govora 5. prosinca Fouché je postao nova zvijezda među ljudima koje ponekad kvalificiramo kao pobornike teorija zavjere, odnosno među onima koji se suprotstavljaju vladinim odlukama u upravljanju pandemijskom krizom”.

Pišući o njegovim pogrešnim procjenama, France 3 navodi da je dr. Fouché u kolovozu ove godine najavljivao da drugog vala Covida-19 neće biti, odnosno spominju njegovo uvjerenje da nova cjepiva negativno utječu na ljudsku DNK-a. Fouché je o tome pisao na francuskom portalu Réinfo Covid, a riječ je o temi koju je Faktograf obrađivao u više navrata (1, 2). Kao što smo već pisali, ne postoje nikakvi znanstveni dokazi na kojima bi se mogla činjenično utemeljiti tvrdnja da mRNA cjepivo na bilo koji način utječe na ljudsku DNK.

U svom govoru od 5. prosinca, francuski anesteziolog Fouché, prema sažetku portala Logično.hr, između ostalog tvrdi da “Pfizer nije testirao cjepiva na starcima koji su najosjetljiviji, ali je politika odlučila da će oni prvi primiti cjepiva, što se graniči s genocidom”. Ova tvrdnja nije točna.

Prema podacima objavljenim na stranicama British Medical Journala, u trećoj fazi ispitivanja cjepiva koje su proizveli Pfizer i BioNTech, koja je počela 27. srpnja i uključivala je više od 43.661 sudionika, čak 41 posto njih bilo je staro između 56 i 85 godina. Rezultati su pokazali da cjepivo kod ove dobne skupine ima učinkovitost od 94 posto.

O rezultatima ispitivanja među starijom populacijom govori i jedno od Pfizerovih priopćenja za javnost, kao i u izvještaju The New York Timesa, gdje se također navodi da Pfizerova i BioNTech-ova ispitivanja uključuju ispitanike starije od 65 godina.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.