Faktograf.hr

Samo činjenice

Medicinska sestra Tiffany Dover nije mrtva

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da je umrla medicinska sestra kojoj je pred kamerama pozlilo nakon što je primila cjepivo protiv Covida-19.
CHI Memorial

Nakon što se pred kamerama onesvijestila kad je primila cjepivo protiv koronavirusa, medicinska sestra Tiffany Dover – zaposlena u zdravstvenoj ustanovi CHI Memorial u gradu Chattanooga, savezna američka država Tennessee – postala je globalno poznata, uglavnom kao glavna junakinja priča i glasina što ih na društvenim mrežama šire protivnici cijepljenja diljem svijeta.

Kad su objavili da se usred javnog nastupa, pred kamerama, srušila zbog primljenog cjepiva, Tiffany Dover tu je teoriju sama demantirala, poručivši da ima povijest sličnih problema s nesvjesticom, koja joj se zna javiti kad osjeti fizičku bol, o čemu je Faktograf pisao.

Međutim, samo par dana kasnije na društvenim mrežama uslijedila je morbidna glasina da je medicinska sestra Tiffany Dover umrla od posljedica cijepljenja. U Hrvatskoj je to objavio rubni portal “Zajedno Hrvatska” (arhivirano ovdje), nakon čega je ova dezinformacija počela kolati na društvenoj mreži, među korisnicima Facebooka na našem govornom području (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

Na društvenoj mreži Instagram pojavili su se i profili kojim oplakuju njezinu navodnu smrt, odnosno traže pravdu za Tiffany (1, 2).

Dakako, medicinska sestra Dover nije mrtva. Glasinu je po svemu sudeći pokrenula činjenica da ona par dana nije bila aktivna na svojim profilima na društvenim mrežama. Na Instagram profilu Tiffany Dover, pod zadnjom objavljenom fotografijom, vodi se živahna rasprava o njezinom životu i navodnoj smrti.

Glasinu da je Tiffany Dover mrtva je demantirala medicinska ustanova na kojoj radi, pri čemu je objavljena i video snimka, na kojoj Dover stoji na stepenicama, s kolegama i kolegicama, uz natpise kojima joj iskazuju svoju podršku). O bizarnoj glasini pisali su i mnogi međunarodni mediji, kao, primjerice, britanski tabloid The Sun ili portal Inquisitr.

Da je glasina o smrti Tiffany Dover lažna svoje čitatelje izvijestili su fact-checkeri Associated Pressa i drugih medija iz zemalja u kojima se ova dezinformacija proširila, poput npr. portala India Today i prijateljskog nam portala Raskrinkavanje.ba, koji je zajedno s Faktografom u članstvu regionalne SEE Check mreže.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.