Pitali ste

Josipa Rimac od lipnja, zbog afere Vjetroelektrane, nije potpredsjednica Hrvatskog crvenog križa

Društvenim mrežama proširile su se informacije kako ne treba slati pomoć preko Hrvatskog crvenog križa jer se ta pomoć zapravo usmjerava prema korumpiranim osobama.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ik

Društvenim mrežama proširile su se informacije kako ne treba uplaćivati sredstva i slati materijalnu pomoć za pogođene potresom u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima preko Hrvatskog crvenog križa (HCK) jer se ta pomoć zapravo usmjerava prema korumpiranim osobama poput Josipe Rimac, a moguće su i zloupotrebe svih vrsta.

I na adresu Faktografa stiglo je nekoliko upita čitatelja koje je zanimalo je li Josipa Rimac još aktivna u HCK-u, ali i jesu li točni navodi da Crveni križ baca ili zadržava hranu koju građani šalju za stradale stanovnike tog područja.

Josipa Rimac dala je ostavku u lipnju

Josipa Rimac je, podsjetimo, dala ostavku na mjesto potpredsjednice Crvenog križa u lipnju ove godine, nakon izbijanja afere Vjetroelektrane, kao i otkrića da je koristila svoj položaj državne tajnice u tadašnjem Ministarstvu uprave, a ranije i saborske zastupnice, za zapošljavanje rodbine i prijatelja.

Rimac je ostavku na mjesto potpredsjednice podnijela na samom početku lipnja, a da se nije sama odlučila na taj korak bila bi, tvrdio je tada predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić, smijenjena na izvanrednoj skupštini i prije podizanja optužnice.

Josipa Rimac je za potpredsjednicu Hrvatskog crvenog križa te za članicu Glavnog odbora HCK bila izabrana u ožujku 2017. godine na četverogodišnji mandat koji joj je trebao isteći u ožujku 2021. godine. Pozivajući se na njenu imovinsku karticu, u kojoj se navodi da je Rimac članicom HCK-a postala 23. ožujka 2017., mediji su navodili kako se Rimac tek učlanila pa odmah postala potpredsjednica HCK. To, međutim, nije u potpunosti točno jer je Rimac još u mladosti bila vrlo aktivna u kninskom Crvenom križu koji joj je upravo i poslužio kao odskočna daska za bolju vidljivost te daljnje političke položaje.

Od glasnogovornice Hrvatskog crvenog križa Katarine Zorić pokušali smo saznati je li ostavkom Josipe Rimac na mjesto potpredsjednice prekinuta svaka njena veza s Crvenim križem, kao i doznati na koji će način Crveni križ transparentno izvještavati o raspodjeli materijalnih i financijskih sredstava koja se isplaćuju na njihov račun, ali je Zorić zbog zauzetosti zamolila da je nazovemo kasnije. Nismo je, međutim, uspjeli dobiti do zaključenja ovog teksta.

Do četvrtka prikupljeno 25 milijuna kuna

HCK je na svojim stranicama na dan 31. prosinca izvijestio kako je na terenu više od 500 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa koji su podijelili više od 42 tone hrane, više od 70 tisuća litara vode te više od 8 tisuća toplih obroka. U sklopu apela za prikupljanje donacijskih sredstava i telefonskog broja 060 9011 do sada je prikupljeno 25 milijuna  kuna za stradale u potresu, a sredstva se još uvijek prikupljaju.

Za Index  je glasnogovornica Zorić opovrgnula nerad djelatnika HCK na terenu, a vezano za bacanje hrane ustvrdila kako ne dijele hranu kojoj je istekao rok trajanja ili taj rok nije deklariran, kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja građana.

Za kraj spomenimo kako državna revizija redovito provjerava rad Hrvatskog crvenog križa te je u više navrata uočavala nepravilnosti koje su rezultirale smjenama u pojedinim sastavnicama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.