Faktograf.hr

Samo činjenice

Alečković nastavlja dezinformirati, a snimke gledaju tisuće

Mila Alečković već mjesecima iznosi dezinformacije o pandemiji Covid-19.
Foto: EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Video u kojem srpska psihologinja Mila Alečković iznosi besmislice o pandemiji Covid-19, cjepivu i mjerenju temperature, prikupio je stotine tisuća pregleda na društvenim mrežama.

Video koji se dijeli arhiviran je ovdje. Riječ je o segmentu razgovora kojeg je Alečković vodila s Ljubomirom Štefanovićem za YouTube kanal Slavija Info TV. Razgovor je objavljen 30. studenog 2020. godine, traje sat i 44 minute, a naslovili su ga “Vučića i Krizni štab kontrolišu satanisti preko psihijatrije?“.

Temperatura

U segmentu koji se dijeli, Alečković tvrdi:

Temperatura ni o čemu ne govori, kao prvo… Temperatura na čelu pre svega uopšte se ni ne dobije, temperatura se dobija u anusu, dobija se ispod pazuha i eventualno možete tu da je merite (pokazuje na zapešće, op.a.). Na čelu to nije ni merodavno…

Faktograf je i ranije pisao o beskontaktnim toplomjerima, upravo zbog dezinformacija Mile Alečković koja ih zove “pištoljima” i smatra ih simbolom porobljavanja.

Napisali smo tada da je djelomično točna tvrdnja da mjerenje temperature ništa ne dokazuje o zaraženosti osobe: povišena temperatura samo je jedan od simptoma zaraze virusom SARS-CoV-2 pa to nije dokaz da osoba boluje od Covida-19, nego indikator da postoji takva mogućnost.

Točno je i da se tjelesna temperatura obično mjeri pod pazuhom (aksilarna temperatura), u debelome crijevu (rektalna temperatura) ili u ustima (oralna ili sublingvalna temperatura) – ne na zapešću kako navodi Alečković. Točno je i da je tjelesna temperatura obično niža u jutarnjim satima, a viša u večernjima.

No, te činjenice ne utječu na “mjerodavnost” beskontaktnih toplomjera, koji predstavljaju najsigurniji način mjerenja temperature koji isključuje kontakt s osobom, ne zahtijeva dezinfekciju uređaja i mjerenje se provede u par sekundi. Kako su za Faktograf objasnili iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED), “svi toplomjeri moraju biti ispitani prije stavljanja na tržište u odnosu na zahtjeve usklađenih normi, a normama su dozvoljena odstupanja +/- 0,2°C izmjerene vrijednosti u odnosu na stvarnu temperaturu tijela što je navedeno u svakoj uputi za uporabu i što valja uzeti u obzir prilikom interpretacije rezultata mjerenja”.

Crna psihijatrija

Alečković dalje govori o “crnoj psihijatriji”, što je termin koji je, čini se, sama skovala i ne koristi se u psihijatriji, pa dolazi do cjepiva:

Oni stvaraju taj ambijent da bi ljudi prihvatili vakcinu koje nema, jer vakcine nema… Vakcina ni od čega ne leči, leči vaš prirodni imunitet. Znači vakcine nema… Nemojte ići tim putem i nemojte prihvatiti vakcinu jer vakcine nema, to što žele da vam daju to je nešto što testiraju, zato što su preskočili… Evo kako mi učimo, u Francuskoj sam ja ovako učila, iako nisam ja nikakav stručnjak za vakcine niti to mene interesuje, ja već kad vidim iglu muka mi je kao verovatno većini ljudi, ali svi naravno moramo da…

Video se prekida bez da je Alečković završila rečenicu (“…ali svi naravno moramo da znamo da sebi damo neku koktel vitaminsku injekciju”), a nedostaje i drugi dio objašnjenja o tome što se nalazi u cjepivu kojeg – kako kaže – nema.

Životinje

Naime, Alečković tvrdi da su proizvođači cjepiva preskočili fazu testiranja cjepiva na životinjama. Ta tvrdnja, dakako, nije točna: dostupni su rezultati nekliničkih istraživanja za pojedina cjepiva, a iz HALMED-a su za Faktograf svojedobno objasnili i da je moguće koristiti toksikološke podatke i kliničke podatke dobivene s drugim proizvodima koji koriste istu platformu.

“U slučaju razvoja cjepiva, kao u slučaju COVID-19, moguće su određene odredbe za ublažavanje zahtjeva nekliničkog ispitivanja, npr. kada iz drugih izvora mogu biti dostupne odgovarajuće informacije za karakterizaciju sigurnosti proizvoda. Na primjer, ako je cjepivo za COVID-19 proizvedeno korištenjem platforme već ranije odobrenog cjepiva ili drugih prethodno proučenih istraživačkih cjepiva i ako je dovoljno okarakterizirano, moguće je koristiti toksikološke podatke (npr. podatke iz studija toksičnosti ponovljenih doza) i kliničke podatke dobivene s drugim proizvodima koji koriste istu platformu, kao podršku kliničkim ispitivanjima za novo cjepivo protiv COVID-19.

Ukratko, neklinički programi trebaju se prilagoditi različitim aspektima ispitivanog cjepiva. Također, bitno je da su opća, neklinička ispitivanja sigurnosti cjepiva skraćena u usporedbi s ostalim lijekovima, osim u slučaju korištenja novih adjuvansa koji zahtijevaju opsežna ispitivanja. Među svim učincima, potencijalni štetni učinci na imunološki sustav i lokalna tolerancija glavna su područja nekliničkog programa sigurnosti. Pri tome je potrebno istražiti mogućnost usvajanja prilagođenog dizajna ispitivanja radi uštede vremena, sredstava i korištenja životinja”.

Ranije dezinformacije

Također, vakcine nisu ni zamišljene da liječe; cijepljenje je mjera prevencije obolijevanja od zaraznih bolesti. O tome kako cjepiva djeluju, o povijesnom razvoju i različitim dezinformacijama u vezi cjepiva Faktograf je pisao ovdje i ovdje.

Podsjetimo, Faktograf je već razotkrivao dezinformacije Mile Alečković (1, 2) kao i fact-checking mediji u regiji (3, 4, 5).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.