Razotkriveno

Na potresom pogođenom području nema prisilnog cijepljenja

Navode s društvenih mreža o prisilnom cijepljenju opovrgava Ministarstvo zdravstva i Hrvatski crveni križ.
Foto: HINA/ Damir SENÈAR/ ua

Na upit čitatelja Faktografa, provjerili smo tvrdnje koje se šire društvenim mrežama da se građane u potresom pogođenim područjima prisilno cijepi protiv Covida-19.

Širenje društvenim mrežama

Tvrdnje je u jednom YouTube videu iznio izvjesni Robert Markovčić iz Ludbrega, koji navodi da je jedna starija žena u Sisku odbila primiti cjepivo zbog čega joj je zabranjen povratak u sportsku dvoranu u kojoj je smještena. Navodi i da joj je Crveni križ zabranio povratak u dvoranu, te se žena naposljetku pristala cijepiti.

Video je arhiviran ovdje, a broj pregleda mu rapidno raste. Na Facebooku je osvanula tvrdnja i da Crveni križ ne daje hranu gladnima koji se ne cijepe (status arhiviran ovdje).

“Svi koji su bili u dvorani morali su izići van i ljudi su onda vani cijepljeni. Ta gospođa je rekla da se ne želi cijepiti, na to je voditeljica tima njoj rekla da neka nekog pošalje da odma njene stvari vadi van, da donese van iz športske dvorane, da ona više neće biti puštena u športsku dvoranu na toplo i na suho, a vani je bil mrak i kiša je padala…. Voditeljica tima koji cijepi je rekla da nju nije briga di budu oni išli koji se ne daju cijepiti… Sad bi trebala policija izaći van i pohapsiti Crveni križ kaj to dela”, govori Markovčić.

Ministarstvo zdravstva

Iz Ministarstvu zdravstva napominju da je cijepljenje dobrovoljno i da Crveni križ ne provodi cijepljenje.

“Timovi za cijepljenje na terenu cijepe isključivo osobe koji se žele cijepiti. Ukoliko se netko ne želi cijepiti, ne trpi nikakve posljedice. Cijepljenje provode isključivo medicinske ekipe čiji dolazak na teren organizira Zavod za javno zdravstvo i Krizni stožer, a ne Crveni križ. U nedjelju navečer je broj cijepljenih u smještajima bio 266, ukupno s zdravstvenim djelatnicima i hitnim službama 699. Danas se cijepljenje nastavlja. U nedjelju je napravljeno 100 brzih antigenskih testova, a danas se rade i antigenski testovi i brisevi za PCR”, kažu iz Ministarstva zdravstva.

Crveni križ

Glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić također kaže kako Crveni križ nije uključen u provođenje cijepljenja.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi cijepljenje, Hrvatski Crveni križ nema nikakve veze s organizacijom cijepljenja bilo koga i ni u jednom trenutku nije nekoga prisiljavao na to. Cijepljenje uopće nije u našoj domeni”, kratko je u telefonskoj izjavi poručila Zorić Faktografu.

Podsjetimo da je 23. prosinca 2020. usvojen Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, koji predviđa da je cijepljenje besplatno i dobrovoljno.

Dezinformacije koje su objavljene u vezi potresa koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju i okolicu možete pročitati ovdje. Razotkrivene dezinformacije vezane uz cjepivo protiv Covida-19 možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.