Faktograf.hr

Samo činjenice

Idući tjedan isporuka 40 kontejnera domaće proizvodnje, a razgovori o ozbiljnijim narudžbama tek kreću

Iako iz Vlade navode da se s domaćim proizvođačima već razgovaralo o proizvodnji kontejnera ti razgovori s većinom su tek otvoreni.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ds

Osam dana od razornog potresa koji je razrušio Sisak, Petrinju, Glinu i okolna mjesta, Vlada je na jednom mjestu okupila domaće proizvođače koji se mogu angažirati u obnovi porušenog područja i izgradnji privremenog ili trajnijeg smještaja za stanovništvo koje je ostalo bez svojih domova. Taj je sastanak najavio Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine govoreći o mogućnosti domaće proizvodnje montažnih objekata koji bi bili trajno rješenje na prostoru koji je bio pogođen razornim potresom  od 6,2 stupnja 29. prosinca 2020. godine.

Kako je Horvat najavio, „stručnjaci s fakulteta građevinarstva, geodezije i arhitekture moraju napraviti kvalitetni projekt kako bi se u tri ili maksimalno pet tipskih projekata mogle početi ugovarati zamjenske kuće“, a svi ti objekti, bez obzira na dimenzije, „morat će imati identični protupotresni temelj“.

I dok se s domaćim proizvođačima tek ozbiljnije počelo razgovarati o obnovi, stanovništvo s razrušenog područja vapi za što žurnijom dostavom kontejnera za stanovanje.

“Naći ćemo načina kako ćemo ih zaštiti, odnosno omogućiti siguran smještaj do obnove. Prema gruboj ocjeni i zahtjevima iz svih naselja Sisačko-moslavačke županije, a dijelom i Zagrebačke i Karlovačke županije, bit će potrebito oko 1000 tih objekata”, istaknuo je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i prvi čovjek Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa (N1).

Kako je naveo Medved, dio ljudi kojima su kuće oštećene iz opravdanih razloga ne žele napustiti svoje ognjište. Kontejneri koji će se nabavljati bit će pozicionirani uz obiteljske kuće koje su oštećene ili srušene. Neki će se, kako je kazao, strukturirati u naselja u neposrednoj blizini gdje je to moguće s obzirom da postoje lokacije srušenih kuća do kojih nema niti puta.

Vezano za plan do kada te kućice trebaju biti riješene, Medved je odgovorio da rade cjelovitu analizu svih mogućnosti. Domaći proizvođači su maksimalno uključeni, dodao je, navodeći kako „imamo već ugovorenu količinu koju očekujemo“. Naveo je i da je dio kontejnera koji su ranije bili postavljeni ispred bolnica za potrebe epidemije koronavirusa, otprilike njih dvadesetak, u postupku prebacivanja.

Tijekom utorka stiglo 12 kontejnera

Od tih dvadesetak kontejnera na područje stradalo u potresu tijekom utorka, kako nam je potvrdio Marko Pavić, glasnogovornik stožera, stiglo ih je 12.

No, masovnija proizvodnja kontejnera za stanovanje tek treba započeti i iluzorno je očekivati da će svi oni kojima je takav privremeni smještaj nužan biti osigurani u što kraćem razdoblju.

Dogovorena količina kontejnera koju spominje Medved i čija se isporuka očekuje je narudžba koju je Tehnix iz Donjeg Kraljevca dobio od Ravnateljstva robnih zaliha krajem prosinca prošle godine. Ta je tvrtka, uz Jedinstvo iz Krapine veći proizvođač koji u dnevnom pogonu može proizvesti dvoznamenkast broj kontejnera za stanovanje.

Kako nam je potvrdio Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa, oni će Robnim zalihama tijekom idućeg tjedna isporučiti naručenih 40 kontejnera za stanovanje.

„Ministar Horvat s ravnateljem Robnih zaliha u petak dolazi kod nas kako bi dogovorili iduću količinu kontejnera“, kazao nam je Đuro Horvat. Objašnjava kako njegova kompanija razgovara i s Caritasom o izradi stotinjak kontejnera za nastradalo područje, a zovu ih i poduzeća domaća i strana, udruge pa i njihovi poslovni partneri iz inozemstva za koje su radili sada naručuju kontejnere kao donaciju za nastradala područja.

„Krenulo je doista i zahvaljujući sredstvima informiranja koja su pokrenula pitanje domaće proizvodnje“, veli nam Đuro Horvat. No, za većinu domaćih tvrtki sastanak u utorak bio je prvi kontakt s „državom“ kada je riječ o proizvodnji kontejnera za stanovništvo Petrinje, Gline, Siska i okolice. Nekolicina naših sugovornika koje smo tijekom dana kontaktirali, a riječ je uglavnom o manjim proizvođačima, ističu kako je već trebalo djelovati jer je ljudima smještaj potreban „jučer“. To mišljenje dijele i veći proizvođači.

„Mogli smo prvi dan osigurati proizvodnju, a ne ovako“, veli nam Josip Mihalić, direktor Jedinstva iz Krapine, jednog od rijetkih velikih proizvođača, među ostalim i kontejnera za stanovanje. I on je sudjelovao na sastanku na kojem se okupilo tridesetak što domaćih proizvođača, a što predstavnika institucija, a za njegovu tvrtku to je bio prvi kontakt s predstavnicima vlasti nakon razornog potresa. Kako smatra Mihalić, država je trebala reagirati odmah nakon potresa.

Tek kreće postupak davanja ponuda

Nakon sastanka s proizvođačima gdje su se „ispitivale“ mogućnosti kreće postupak davanja ponuda… Sve je to već moglo biti odrađeno, a proizvodnja pokrenuta.

„Dnevno mi možemo proizvesti 30 manjih kontejnera za stanovanje i dvije montažne kućice“, objašnjava nam Mihalić. Njegova tvrtka kao i Tehnix imaju kapacitete veće proizvodnje. Prema riječima Đure Horvata, oni u jednoj smjeni mogu proizvesti 30 do 50 kontejnera, a broj ovisi o tome kakav se tip proizvodi. Ako se radi kompletna kuća, kako objašnjava, u smjeni ih se može proizvesti 25.

Većina drugih proizvođača u zemlji, a s mnogima smo telefonski kontaktirali, ima daleko manje kapacitete te mjesečno mogu proizvesti do desetak kontejnera.

Činjenica da su robne zalihe od Tehnixa već naručile kontejnere za stanovanje demantira i informacije koje su se ovih dana pojavile na društvenim mrežama kao posljedica nepreciznog citiranja Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva i održivog razvoja u čijoj su ingerenciji i robne zalihe. Tako je preko 6,5 tisuća dijeljenja imala Facebook objava u kojoj se navodi da Ćorić izjavljuje „da nemamo dovoljno svojih proizvođača kontejnera za stanovanje i da ćemo morati uvoziti“.

No, govoreći o stanju robnih zaliha Ćorić je, među ostalim, rekao, kako se u koordinaciji s tri domaća proizvođača „pokušavaju iznaći dodatne količine kontejnera za slijedeće razdoblje“. Podsjetio je i da su Hrvatsku lani zadesile tri katastrofe te da u normalnim okolnostima svaka država sa 300 i nešto kontejnera zadovoljava svoje potrebe. Na upit zbog čega se ranije nije išlo u njihovu nabavku, ustvrdio je da nitko ne može pretpostaviti kolika je potreba.

„U ovom trenutku se tako može govoriti o potrebi stotina i tisuća kontejnera“, rekao je Ćorić te dodao da je siguran da ne postoji država karakteristika Hrvatske, u smislu broja stanovnika, koja raspolaže s takvim zalihama.

Prema procjeni koju su iznijeli novinari, na terenu Sisačko-moslavačke županije trenutno bi bilo potrebno oko 1500 kontejnera, na što je Ćorić konstatirao da “je razvidno da proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj ne mogu u skoro vrijeme to proizvesti” te su krenule i konzultacije za nabavku iz inozemstva, a varijanta je i da se osiguraju drugi tipovi smještaja.

Proizvođači su spremni

Prema gruboj procjeni koju je iznio Medved, potrebno je oko tisuću kontejnera za smještaj stanovništva. Taj broj domaći proizvođači doista ne mogu u kratkom roku proizvesti, jer ugroženom stanovništvu oni trebaju odmah.

„Kapacitete imamo i važno je da idemo u pravom smjeru. Na zalihi imamo sirovina za tisuću kontejnera i kada se krene u izradu to će biti ‘na traci’, kao u automobilskoj industriji. Odgodit ćemo isporuke za izvoz u Austriju, Švicarsku i Luxemburg gdje imamo ugovore, a naši partneri nas razumiju“, veli nam Đuro Horvat dodajući da će Tehnix punim kapacitetom mjesec dana raditi na izradi smještaja za nastradale kako bi se oni što prije zbrinuli.

„Sad smo svi jedno, mi kolege iz Jedinstva i drugi. Nema konkurencije, nego idemo napraviti što brže i što kvalitetnije jer je pomoć ljudima najvažnija“, ističe Đuro Horvat.

Proizvođači su spremni upregnuti svoje snage. Ne samo oni s većim kapacitetima, već i manji. Tako nam, primjerice, Jadranko Mučić iz tvrke Mučić, kao i Toni Damjanić iz Apparis Grupe ističu da ih nitko iz Vlade nije zvao, ali su se spremni odazvati i sudjelovati u proizvodnji iako su im kapaciteti mali. S druge strane, Marko Šobat iz obrta Kont navodi kako su cijelu proizvodnju do svibnja-lipnja stavili „na čekanje“ i isključivo rade kontejnera za Petrinju koji su im naručeni od raznih donatora.

I razgovor s dva veća proizvođača kontejnera, međutim, ukazuje da kompletna narudžba od strane države još nije formirana, a 40 kontejnera iz domaće proizvodnje koji će stići do kraja idućeg tjedna tek su kap u moru potreba.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.