Razotkriveno

Policiji i dalje nitko nije prijavio da Romi pljačkaju u područjima pogođenim potresom

Policija ni nakon apela da im se prijave kaznena djela nema evidentiranih kaznenih djela ili prekršaja na tom području.
Izvor: HINA/ Ivo LUČIĆ

Društvenim mrežama ponovo se šire optužbe na račun pripadnika romske nacionalnosti, koji navodno napadaju i pljačkaju na područjima pogođenim razornim potresima s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Evo upravo stigli iz Gline tamo je užas. Da upozorim ostale koji voze pomoč. Cigani imaju taktiku krađe tako da stanu ispred neke napuštene kuče nalože vatru okupe malu dijecu jel je naravno imaju i samo vrebaju privatne aute a pogotovo stranih tablica i traže novac ako netko stane iz samilosti dok trepneš odnesu sve što imaš. Vozite u sabirne centre i ne stajte nikom. Sa nama je bio čovijek koji stanuje 100 m dalje i on nezna tko su oni ni odakle su došli zato dijelite obijavu neka se zna istina. Hvala.

Podsjetimo, slične su glasine kružile neposredno nakon potresa pa nam je policija zadnjeg dana 2020. godine odgovorila da nemaju dojava na tom tragu.

“Objave koje se pojavljuju na društvenim mrežama, bez konkretnih informacija i činjenica, i koje policija nije zaprimila, niti je o njima obaviještena od strane oštećenih građana ili mogućih svjedoka kaznenih djela ili prekršaja, samo štete građanima te unose nemir i nesigurnost”, naveli su.

Neman takvih evidentiranih kaznenih djela ili prekršaja

S obzirom da su se i nakon toga nastavile širiti objave s ovakvim optužbama, ponovili smo upit, pogotovo zbog apela policije da im se prijave kaznena djela na štetu žrtava potresa.

“Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da nakon našeg zadnjeg odgovora i priopćenja Policijske uprave sisačko-moslavačke, nema evidentiranih kaznenih djela ili prekršaja na području pogođenim potresom, a koji bi se doveli u vezu s objavama koje ste dostavili”, navodi policija u odgovoru koji nam je pristigao u poslijepodnevnim satima 5. siječnja.

Provest će istragu, ukoliko zaprime korisne informacije

“Kako smo naveli u prethodnom odgovoru, Policijska uprava će reagirati i provesti kriminalističko istraživanje ukoliko zaprimi korisne informacije”, stoji u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novinare i javnost također upućuju na priopćenja i vijesti koje objavljuje Policijska uprava sisačko-moslavačka vezano za sva dovršena kriminalistička istraživanja pa tako i za događaje od interesa za javnost.

Policija i dalje na stranicama PU Sisačko-moslavačke poziva građane da sva saznanja do kojih dođu, a odnose se na činjenje kaznenih djela ili prekršaja, poput krađe imovine, žurno prijave nadležnoj policijskoj postaji ili na broj telefona 192.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.