Razotkriveno

Pandemija koronavirusa nije “puštena” s ciljem rušenja Donalda Trumpa

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Na društvenim mrežama dijeli se video iz kolovoza 2020. godine kojim se poziva Amerikance da glasaju za Trumpa na američkim predsjedničkim izborima (održanim u studenom 2020). Navodi se da su se “Bill Gates, Greta Thunberg, Al Gore, George Soros, princ Charles i kardinal Turkson sastali na planini u cilju planiranja globalnog svetskog poretka koji bi bio uspostavljen na pandemiji kovida kao njegovoj osnovi”.

Primjer titlovanog videa (na srpskom jeziku) koji se širi mrežama arhiviran je ovdje, a podijelilo ga je više od četiri i pol tisuće korisnika Facebooka. Segment videa se dijelio i u listopadu prošle godine, o čemu je Faktograf pisao ovdje.

Autor uratka koji se širi je voditelj Michael J. Matt, urednik konzervativnog katoličkog lista The Remnant, koji na YouTubeu objavljuje i svoje komentare. U videu objavljenom 6. kolovoza 2020. godine Matt iznosi dezinformacije koje je Faktograf već razotkrio kao netočne.

Veliko resetiranje

Na samom početku Matt navodi kako je od virusa H1N1 (tzv. svinjske gripe) 2009. godine umrlo pola milijuna ljudi, što je zapravo najviša procjena broja umrlih. Naime, studija objavljena u lipnju 2012. godine je procijenila da je od svinjske gripe umrlo između 151.700 i 575.400 ljudi, no Svjetska zdravstvena organizacija dobila je laboratorijsku potvrdu za 18.449 smrtnih slučajeva. Isto vrijedi i za hongkonšku gripu iz 1968. (uzrokovana virusom H3N2) za koju Matt navodi da je ubila skoro četiri milijuna ljudi; i ovdje je riječ o procjeni – SZO navodi da je pandemija 1968. godine procijenjeno ubila između 1 i 4 milijuna ljudi, dok američki CDC navodi da je “procijenjeni broj umrlih bio milijun ljudi diljem svijeta”.

Dalje, Matt spominje “Veliko resetiranje”, koncept društveno odgovornijeg kapitalizma za koji se zalaže Klaus Schwab, utemeljitelj Svjetskog ekonomskog foruma koji se svake godine u siječnju održava u švicarskom Davosu.

Tamo svetski lideri priznaju upravo ono što govorim da je ovo trojanski konj. Oni to u Davosu zovu ‘velikim resetovanjem’, koje je predviđeno za januar 2021. Ako želite da znate o čemu se tu stvarno radi, zašto se većina škola neće otvoriti na jesen, zašto nosite tu dehumanizujuću masku na licu, čak i u kolima, pogledajte Davos.

Za početak, otvaranje škola i nošenje maski nije (bilo) povezano s Davosom; škole u SAD-u na jesen su otvorile vrata učenicima ovisno o epidemiološkoj situaciji u distriktu u kojem se nalaze (1, 2), a i propisi oko nošenja zaštitnih maski također variraju od jedne do druge savezne države (3, 4).

Također, kako je Faktograf već pisao, tema idućeg Svjetskog ekonomskog foruma 2021. bit će “Veliko resetiranje”, što nije dokaz da je pandemija bila planirana kako bi se svijet moglo promijeniti ili – u slučaju tvrdnji iz videa – kako bi se uklonilo Donalda Trumpa s pozicije predsjednika SAD-a. Spomenimo da će se zbog pandemije forum održati virtualno od 25. do 29. siječnja 2021., a najavljen je i specijalni susret u Singapuru od 25. do 28. svibnja 2021. godine.

Ponavljanje starih dezinformacija o hidroksiklorokinu

Matt u nastavku gore citirane rečenice niže kolaž izjava svjetskih čelnika i dužnosnika, a zatim zaključuje kako “ova stvar s kovidom im je zlatna prilika i sigurno ne žele Trampa ili nekog drugog da reši taj problem, sigurno ne pre vremena. I zbog toga imamo taj rat protiv hidroskihlorokina.

O dezinformacijama vezanim uz hidroksiklorokin Faktograf je pisao ovdje, kao i o doktorici Stelli Immanuel koju se u videu spominje. Hidroksiklorokin nema dokazanu djelotvornost i ne bi ga se trebalo primjenjivati u liječenju Covida-19; prema članku u Liječničkim novinama (broj 194, studeni 2020.) u liječenju Covid-19 kod hospitaliziranih pacijenata koriste se remdesivir i deksametazon, uz suplementaciju kisikom i heparin za sprečavanje trombotičkih događaja (slika ispod).

Drugi dio videa posvećen je kritici pape Franje, spominju se i “novi svjetski poredak“, “zeleni dogovor” te “masovni socijalistički programi”, a krivo je prevedeno i koliko George Soros ima godina – umjesto 89, navodi se da “levičarski uvrnuti milijarder” ima 98 godina.

O svim dezinformacijama vezanim uz Donalda Trumpa Faktograf je pisao ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.