Razotkriveno

Ne, UN nije stvorio pandemiju da sruši Donalda Trumpa

Ujedinjeni narodi podmetnuli su pandemiju Covida-19 kako bi oštetili američko gospodarstvo i svrgnuli s vlasti Donalda Trumpa, glasi teza koja se iznosi u video zapisu koji kruži društvenim mrežama (arhivirano ovdje).

Opisanu teoriju u videu izlaže Michael J. Matt, urednik američkog časopisa The Remnant. U pitanju je časopis koji se predstavlja kao glasilo “katoličkih tradicionalista”, a koji američka neprofitna organizacija Southern Poverty Law Center, angažirana na zaštiti ljudskih prava i javnog interesa, opisuje kao skupinu koja promovira mržnju.

Za svoju tvrdnju da je pandemija novog koronavirusa UN-ova zavjera, Matt ne iznosi nikakve dokaze.

Kao što je Faktograf već u više navrata pisao, dosadašnje znanstvene spoznaje ukazuju da je virus SARS-CoV-2 nastao u prirodi, tj. da je prešao sa životinje na čovjeka (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).

Znanstvenici koji izučavaju genom virusa SARS-CoV-2 dosljedno tvrde kako nema nikakvih dokaza da je u pitanju produkt genetskog inženjeringa. Ne postoji činjenična osnova temeljem koje bi se moglo tvrditi da je virus umjetno stvoren i pušten iz nekog laboratorija.

Kao netočne smo razotkrivali i teorije zavjere o “Agendi 21”, navodnom UN-ovom tajnom planu ovladavanja svijetom i uspostavljanja “Novog svjetskog poretka”.

Časopis The Remnant, čiji je urednik plasirao tezu da iza pandemije stoji UN, postoji od 1967. godine. Tvrdi da predstavljaju “katoličke tradicionaliste”, tj. katolike koji ne prihvaćaju zaključke Drugog vatikanskog koncila, održavanog od 1962. do 1965. godine.

“Katoličkim tradicionalistima” iz The Remnanta posebno smeta tada usvojeni dokument “Nostra aetate”, o odnosima katoličke i židovske vjere. Među ostalim, u ovom dokumentu Vatikan tvrdi da Židovi nisu krivi za smrt Isusa Krista.

Southern Poverty Law Center smatra The Remnant skupinom koja promiče mržnju upravo zbog izraženog antisemitizma ove publikacije. Na stranicama The Remnanta tako se redovito nalaze neutemeljene teorije zavjere o tajnom planu uspostavljanja “Novog svjetskog poretka” iza kojeg stoji židovska elita.

Antisemitističke teorije zavjere u velikoj su mjeri obilježile 20. stoljeće te inspirirale njemački nacistički režim da počine genocid nad europskom židovskom populacijom. Časopis The Remnant, prema SPCL-u, redovito objavljuje i tekstove u kojima negiraju nacistički holokaust nad Židovima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.