Dezinformacije o koronavirusu

Ne, njemačka policija ne moli ljude da se ne cijepe

Iz Njemačke se šire dezinformacije da liječnik u policijskom autu upozorava građane da se ne cijepe.
Ilustaracija: Unsplash/Faktograf

Video sniman s prozora zgrade koji prikazuje cestu kojom se kreće kolona predvođena policijskim vozilom ovih se dana ubrzano širi društvenim mrežama. U video isječku mogu se čuti netočne tvrdnje koje se odnose na cjepivo protiv Covida-19, a koje antivakseri pripisuju policiji te doktorima pod policijskom pratnjom.

“Njemačka policija putem razglasa moli svoje građane da se ne cijepe i upozorava ih na štetnosti samog cjepiva i sve druge opasnosti koje im od njega prijete”, stoji u objavi koja je arhivirana ovdje, i koja je na Facebooku podijeljena više od 300 puta.

Video navedene objave ima i prijevod poruka koje se mogu čuti putem razglasa.  Ukratko, prosvjednik koji se u videu ne vidi tvrdi da su vjerojatne posljedice cjepiva umiranje od raka te sterilitet, te da Bill Gates putem njih želi smanjiti populaciju za 10 do 15 posto.

U drugoj objavi se pak tvrdi da poruke dolaze od doktora.

“Iznimka.. Zanimljiva situacija danas u Njemačkoj.. Doktor u pratnji policije javno poziva ljude na protest protiv vakcine..”, stoji u objavi Facebook stranice Granični prijelaz Maljevac koja je podijeljena više od 10.000 puta  i koja je arhivirana ovdje.

O čemu je riječ?

Kolege fact-checkeri s njemačkog DPA pišu kako su se u toj državi pojavile dezinformacije o tome da liječnik u policijskom autu upozorava građane da se ne cijepe.

Kako navode, prosvjed se održao 3. siječnja u Frankfurtu, a najave koje se mogu čuti nisu došle iz policijskog auta, već od sudionika u koloni. Policajci su samo pratili prosvjed koji se održao tako da su prosvjednici protestirali u koloni, odnosno, u svojim automobilima.

Na dezinformacije o ovom prosvjedu reagirala je i frankfurtska policija. Kako su objavili na svom Twitter profilu, poruke koje se mogu čuti u video stigle su iz automobila koji se vozio iza policijskog vozila.

Dezinformacije o cjepivu

O netočnim tvrdnjama koje su se mogle čuti na prosvjedu u Frankfurtu Faktograf je već pisao. Razotkrili smo dezinformacije o tome da postoji velika opasnost da će mRNA cjepivo izazvati neplodnost kod žena, što je u Hrvatskoj tvrdio poznati protivnik cijepljenja Srećko Sladoljev.

Osim toga, nekoliko puta smo se bavili tvrdnjama koje povezuju virus s velikim planovima Bill Gatesa – od toga da nas on želi pobiti cijepljenjem pa sve do tvrdnji da je on namjerno razvio koronavirus. O svemu više možete čitati ovdje.

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.