Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, Papa Franjo nije uhićen

Društvenim mrežama širi se netočna tvrdnja da je uhićen Papa Franjo.
EPA/VATICAN

Portal “Istinom protiv laži” objavio je bizarnu vijest o uhićenju pape Franje zbog trgovine djecom (arhivirano ovdje). Tekst je objavljen 10. siječnja, a u njemu se navodi:

“Priču o uhićenju Pape potaknuo je Vatikan koji se sinoć bio u potpunom mraku, a svi prilazi blokirani. Dok se vijest o međunarodnoj zavjeri, u koju je bila umiješana talijanska vlada kako bi se uklonilo predsjednika Donalda Trumpa nije ni slegla, stiže nova senzacionalna vijest: Papa Franjo je uhićen zbog trgovine više desetaka djece.”

Također, navodi se i da je “Papa dva puta izbjegao uhićenje šerifa Međunarodnog suda za zločine crkve ITCCs-a”, da je “u Švicarskoj već bio uhićen” te da ga je spasilo privatno osiguranje. Nadalje, u tekstu se navodi 15 pitanja “od ITCCS.ORG and The International Tribunal into Crimes of Church and State”, koja su, tvrdi se, “upućena papa Franji (Jorge Bergoglio) i Vatikanu d.o.o.., na koja naravno nije odgovorio”.

Dakako, “vijest” je u potpunosti lažna. Papa Franjo nije uhićen. Da Papa aktivno djeluje pokazuju i vijesti o njegovim recentnim aktivnostima, npr. o tome da je podržao veću ulogu žena u služenju misa u Katoličkoj crkvi, o čemu su izvijestili brojni svjetski mediji. (The Washington Post, BBC). Također, na dan kad je portal “Istinom protiv laži” objavio da je Papa uhićen, poglavar Katoličke crkve dao je intervju talijanskom Kanalu 5 (“Canale 5”), o kojem je izvijestio i portal Vatican News.

Nadalje, ne postoji Međunarodni sud za zločine crkve ITCCs-a, koji spominje portal “Istinom protiv laži”, a netočna je i tvrdnja da je Papa već bio uhićen u Švicarskoj. Papa Franjo u Švicarskoj je boravio 2018. godine, kad je posjetio Ženevu i održao govor povodom obilježavanja 70-te obljetnice Svjetskog vijeća crkava (World Council of Churches), promovirajući pritom kršćansko jedinstvo.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.