Razotkriveno

Propagandni portal “Slobodni Zagreb” dezinformacijama napada Tomaševića, a istovremeno hvali Bandića

Iza novog propagandnog projekta stoje vlasnici portala Priznajem.hr, koji su ranije radili za Miroslava Škoru i Most.
Tomislav Tomašević
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Prljava kampanja na društvenim mrežama pred lokalne izbore u svibnju već je započela. Vodi se putem novopokrenutog internetskog portala, koji napada Tomislava Tomaševića i platformu Možemo!, a hvali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (Telegram, Index Istrage).

U pitanju je portal “Slobodni Zagreb”, iza kojeg stoje braća Hrvoje i Mario Macan, vlasnici portala Priznajem.hr i propagandisti koji svoje digitalne usluge prodaju političkim strankama.

Portal “Slobodni Zagreb” na Facebooku tako promovira nepotpisani tekst naslovljen “Tomašević i Možemo! podržali inicijativu tunelizacije Zagreba” (arhiviran ovdje) u kojem iznosi više činjenično netočnih i neutemeljenih informacija.

Tomašević i njegova stranka, prema tvrdnjama portala “Slobodni Zagreb”, podržavaju gradnju tunela u centru potresom razrušenog Zagreba. To naravno nije točno.

Kako je nastala priča o “tunelizaciji” Zagreba

Konstrukciju o “tunelizaciji” glavnog grada portal “Slobodni Zagreb” složio je izvrćući činjenice i manipulirajući stvarnim događajima.

U stvarnosti, dogodilo se to da je predstavnica Vijeća roditelja OŠ Ivana Gundulića, kazališna redateljica Anica Tomić, pokrenula roditeljsku inicijativu da se u centru Zagreba stvori siguran koridor kojim bi djeca mogla ići prema školama. Roditelji strahuju da zgrade nesanirane nakon potresa u ožujku 2020. godine ugrožavaju sigurnost njihove djece.

Pokrenuta je tako peticija kojom se predlaže “napraviti koridore odnosno ‘tunele’ na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola”. Iz teksta peticije, kao i iz javnih istupa Anice Tomić (Index.hr, Gloria, Dnevnik.hr) jasno je da nitko nije predložio da se ispod Zagreba buše tuneli, već da se na ulice postavi priručni tunelski koridor kako djeca ne bi nastradala u slučaju urušavanja manjih dijelova oštećenih zgrada.

Međutim, portal “Slobodni Zagreb” svejedno je 10. siječnja objavio nepotpisani tekst u kojem tvrdi da se radi o suludoj ideji koju je nemoguće provesti bez “da se naruši statiku inače nestabilnih zgrada” (arhivirano ovdje).

Četiri dana kasnije nastavili su se na istu priču, objavom u kojoj tvrde da iza ideje o “tunelizaciji Zagreba” stoje Tomašević i platforma Možemo. Na takav zaključak ih je navela činjenica da su Tomašević, Iva Ivšić i Marta Kiš iz stranke Zagreb je naš! 11. siječnja održali press konferenciju o sigurnosti djece u zagrebačkim školama i vrtićima.

Na pressici je Tomašević predložio Gradu Zagrebu da se obavi transparentna statička procjena zgrada u kojima se nalaze škole i vrtići, da se osigura siguran pristup zgradama škola i vrtića te da se osigura veća sigurnost djece u školama i vrtićima u slučaju novih potresa. Na istoj press konferenciji Tomašević je podržao roditeljsku inicijativu koja također traži da se djeci omogući siguran put do škole.

Priznajem.hr objavio pa povukao

Temeljem opisanih događaja portal “Slobodni Zagreb” zaključio je kako su Tomašević i platforma Možemo! iz pozadine instruirali roditeljsku inicijativu za “suludom tunelizacijom” Zagreba.

Google pretraga pokazuje da su isti tekstovi koji su bili objavljeni na portalu “Slobodni Zagreb” bili objavljeni i na portalu Priznajem.hr, također pod senzacionalističkim i činjenično neutemeljenim naslovima. Tekstovi su u međuvremenu uklonjeni s portala Priznajem.hr.

Priznajem.hr objavio pa uklonio dezinformirajuće tekstove

Možemo! i Zagreb je naš! reagirali su putem svojih Facebook stranica (arhivirano ovdje i ovdje). Poručili su da portal “Slobodni Zagreb” o njima širi lažne vijesti.

“Nije istina da mi stojimo iza inicijative roditelja Donjeg grada koji su tražili sigurne koridore za put djece do škola, iako smo naravno tu inicijativu podržali, a laž je i da se zalažemo za nekakvu “tunelizaciju Zagreba” već smo na konferenciji za medije u ponedjeljak također podržali inicijativu za sigurnim koridorima, odnosno nadstrešnicama koje bi djecu štitile od pada komada fasada sa zgrada”, objavili su na Facebooku, nakon čega je portal “Slobodni Zagreb” zaključio da se radi o udaru na medijske slobode (arhivirano ovdje).

Uvijek isti dizajn

Braća Macan u ranijim su se kampanjama bavili sličnim prljavim trikovima. Njihova kompanija McElit na prošlim je parlamentarnim izborima radila za Most.

Za potrebe kampanje Mosta pokrenuli su više desetaka portala koji su se lažno predstavljali kao lokalni mediji. Svi su portali objavljivali isti sadržaj, uglavnom iskopiran iz drugih izvora, a primarna svrha im je bila progurati lažiranu anketu koja je preuveličavala Mostov izborni rejting. Za ovakvim kampanjama stranke posežu kad se žele prikazati jačima nego što doista jesu, računajući da će birači za njih biti skloniji glasati ako su manje šanse da će im glas “propasti”, tj. da opcija koju biraju neće proći izborni prag.

Usluge tvrtke McElit koštale su Most skoro 25 tisuća kuna. Braća Macan bila su angažirana i uoči predsjedničkih izbora, kada su bili u digitalnom timu Miroslava Škore. Od njegove su kampanje naplatili 88 tisuća kuna.

Propagandne portale braće Macan prilično je lako prepoznati; uvijek imaju skoro pa isti dizajn. Donja fotografije prikazuje naslovnice portala “Slobodni Zagreb”, Priznajem.hr i Brodska stvarnost (jednog od niza portala kroz koje su promovirali lažiranu anketu u korist Mosta).

Portali braće Macan

Urednik portala “Slobodni Zagreb”, kao i svih portala iz serije “Stvarnost”, zove se Ivica Janković. Index je utvrdio da Janković iza sebe ima članstvo u više političkih stranaka. Bio je u HSP-u, HSP-u AS i HDSSB-u, a na lokalnim izborima 2017. kandidirao se na listi stranke Milana Bandića. Janković za Index tvrdi da ga Bandić ne financira i da njegovi portali ne proizvode “lažne vijesti”, nego je, kako kaže, “riječ o ozbiljnim medijima”.

Janković svim portalima koje ima, a Indexu je rekao da ih ima ukupno 49, upravlja preko svoje tvrtke 24SB d.o.o. Toj je firmi preko McElita braće Macan iz novca koji je Most potrošio na kampanju isplaćeno skoro 20 tisuća kuna. Radi se o ukupno 48 isplata, po jednoj za svaki od lažnih lokalnih medija, u iznosu od 408,16 kuna.

Javni novac za dezinformatore

Najpoznatiji među propagandnim portalima braće Macan je Priznajem.hr, o čijim je dezinformacijama Faktograf pisao u više navrata.

Štoviše, kad je Faktograf postao Facebookov partner u Third Party Fact-Checking programu (pa se dezinformacijama na Facebooku temeljem našeg istraživanja počeo smanjivati doseg), braća Macan neuspješno su pokušali izvršiti pritisak na Faktograf putem saborskog zastupnika Suverenista Hrvoja Zekanovića (jer smo im ugrozili poslovni model monetiziranja dezinformacija i manipulacija).

Ipak, posao braće Macan u međuvremenu ne da nije propao, nego se proširio. Nove izvore financiranja pronašli su ne samo u desničarskim političarima i političkim strankama, već su zagrabili i u javni novac. Ministarstvo kulture je u mandatu aktualne ministrice Nine Obuljen Koržinek dodijelilo portalu Priznajem.hr 1,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Portalu Priznajem.hr je država omogućila pristup europskom novcu usprkos učestalom objavljivanju dezinformacija i raspirivanju nacionalizma (Index.hr, Novosti).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.