Razotkriveno

Ova fascinantna snimka nije snimljena u šumi kod Gline i ne prikazuje trenutak potresa

Društvenim mrežama dijeli se snimka koja prikazuje pomicanje zemlje u šumi, a tvrdi se da je riječ o trenutku potresa u šumi u blizini Gline, snimljen kamerom za praćenje životinja

Društvenim mrežama dijeli se snimka koja prikazuje pomicanje zemlje u šumi, a tvrdi se da je riječ o trenutku potresa u šumi u blizini Gline, snimljen kamerom za praćenje životinja (1, 2). Snimka je izazvala veliki interes korisnika društvenih mreža i podijeljena je na tisuće puta.

Međutim, ona ne prikazuje trenutak potresa u blizini Gline. Snimljena je u Kanadi, a o njoj su još prije dvije godine izvještavali inozemni mediji (Time, Live Science). Također, video je već godinama dostupan i na više korisničkih kanala na platformi YouTube.

Znanost ima i objašnjenje ovog fenomena. Iznio ga je, među ostalima, geolog David Bressan, koji je u listopadu 2018. godine o tome pisao u Forbesu. Na pomjeranje zemlje utječe jak vjetar. Vjetar puše u krošnje drveća, zbog čega se stabla pomjeraju. U tom pomjeranju, diže se i spušta splet korijenja, koje se nalazi ispod tla. Sila je nedovoljno jaka da iščupa stablo iz korijena, ali je dovoljno jaka da diže i spušta korijenje, zbog čega se čini kao da zemlja “diše”. Ovaj fenomen naročito je zamjetan u slučaju kad vjetar ljulja stabla koja svoje korijenje puštaju plitko i široko.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.